Хайко Маас призова за "Алианс на отзивчивостта"

Разпределението на бежанци в рамките на ЕС е тема с продължение, която все повече изисква разрешаването си

11:12 | 13 юли 2019
Снимка: Erica Canepa/Bloomberg
Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

В спора за разпределението на бежанците в рамките на Европейския съюз (ЕС) германският външен министър Хайко Маас определи като водеща ролята на Германия и други държави, желаещи да се включат. "Нуждаем се от съюз на отзивчиви хора за обвързващ механизъм за разпределение", заяви политикът от Германската социалдемократическа партия (СДП) в редакционната мрежа на Германия, пише германският седмичник Die Zeit.

"Сега трябва да продължим с държавите-членки, които са готови да приемат бежанци - всички останали остават поканени да участват." Германия е е подготвена да окаже съществен принос и да гарантира винаги да поеме значителен контингент от спасените.

"Споразумението за спасителните операции в Средиземно море вече не трябва да се проваля в спора за разпределението." Тази блокада най-накрая трябва да приключи ", отсече Маас. Не би могло да бъде решение с всяка лодка да се започне "недостойно пазарене за човешки живот".

Външният министър очаква партньорите на ЕС да предприемат "решителни действия" за съдействие на онези, които са спасени от бедствие през следващата седмица. В четвъртък министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС ще обсъдят темата на среща в Хелзинки. Федералният министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер (Християнсоциалния съюз) обяви, че ще се възползва от тази възможност, за да „се ангажира с хуманитарно и прагматично решение на настоящите предизвикателства на миграцията в Средиземноморието“.

Спорът за разпределението на бежанците в Европейския съюз продължава от години. През 2019 г., според  Международната организация по миграция (МОМ), най-малко 682 мигранти са загинали в Средиземно море, 426 по маршрута от Либия до Европа. Миналата седмица лодка от Либия с повече от 80 мигранти потъна край брега на Тунис. Броят на жертвите нарасна до 72, съобщи тунизийскийското Международно движение на Червения кръст и Червения полумесец в петък. Бреговата охрана е е извадила множество трупове, два трупа са били изхвърлени на брега.