Южноевропейските държави изискват справедливо разпределение на бежанците

Налице са разногласия между Италия и Франция

18:00 | 15 юни 2019
Снимка: tagesschau.de
Снимка: tagesschau.de

Държавните и правителствените ръководители на няколко средиземноморски страни изискват повече подкрепа за справянето с бежанците. Италианското правителство страда от липсата на солидарност. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Южните европейски страни призоваха за по-справедливо разпределение на бежанците в рамките на ЕС. „Ефективно прилагане на принципа на солидарност и справедливо споделяне на тежестта между държавите-членки“  - това бе поискано от държавните и правителствените ръководители на Италия, Франция, Испания, Португалия, Гърция, Кипър и Малта след срещата им във Валета.

Италианският премиер Джузепе Конте изрази разочарованието си, че ЕС "говори за солидарност, без да го прилага". Държавните и правителствени ръководители също така поискаха допълнителни мерки в  борбата срещу "бизнес модела на контрабандистите на хора". Те поискаха "всички кораби в Средиземно море да се придържат към международното право и да не пречат на операциите на бреговата охрана на Либия". Изявленията очевидно са насочени към цивилни спасителни кораби, които спасяват бежанци от Средиземно море от страдание.

Въпреки това все още има разногласия между Италия и Франция, особено във връзка с третирането на бежанците, спасени в Средиземно море. Докато Италия изисква автоматично разпределение за страните от ЕС, френското правителство призовава пасажерите от  бежанските лодки да стигнат до най-близкото пристанище, което обикновено засяга Италия. Впоследствие те да трябва да бъдат поети на доброволна основа от различни държави-членки на ЕС, е волята на Франция.

От встъпването си в длъжност преди година министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини забрани на частни организации да използват корабите си в Италия. В резултат на това мигрантите многократно са били принудени да останат на спасителни кораби в продължение на дни, докато се договорят техните разпределения с Италия или други страни. Италианското дяснопопулистко правителство също прие тази наредба, която предвижда тежки глоби срещу организации, подпомагащи спасяването на мигранти от Средиземноморието.