Суперкупата на Европа е приготвила 8 млн. евро за финалистите

Ливърпул и Челси излизат в спор за първия значим трофей през сезона

10:52 | 14 август 2019
Суперкупата на Европа дава официално начало на европейските клубни турнири. Снимка: UEFA.com
Суперкупата на Европа дава официално начало на европейските клубни турнири. Снимка: UEFA.com

Тази вечер стадион „Бешикташ парк“ се готви да посрещне първия в историята финал за Суперкупата на Европа между два английски тима - Ливърпул и Челси. Наградата, която ги очаква, си струва усилията и тук не говорим само за престижа от европейска титла.

УЕФА обяви наградния фонд за тазгодишното издание на всички свои турнири, като само за срещата от Суперкупата са предвидени 8 млн. евро. 3,5 млн. ще получи всеки от участниците във финала, а този, който грабне трофея, ще прибере бонус в размер на 1 млн. евро. Общата сума, предвидена за сезон 2019/20 от европейската футболна централа за нейните турнири, е 2,04 млрд. евро.

Друга любопитна новина около изцяло английския сблъсък е назначението за главен съдия на срещата. Още един исторически момент е изборът на французойката Стефани Фрапар, която продължава да пробива път за амбициозните жени в професията. Нейни асистенти ще са Мануела Николоси също от Франция и Мишел О'Нийл от Ейре.

За Ливърпул този финал е шести в историята му, като последният случай бе през 2005 г., когато бе спечелен трофеят за трети път. Челси пък взема участие в своя четвърти финал за Суперкупата, преди който има един триумф от 1998 г. и две загуби през 2012 г. и 2013 г. Двата клуба са актуалните носителите съответно на Шампионската лига и Лига Европа от предходната кампания.

Статистиката показва още, че няма ясно изразен фаворит в този мач, независимо че разликата между двата европейски клубни турнира е осезаема. 23 срещу 20 са победите за носителя на по-елитната купа срещу тези на второстепенното състезание.

Снимка на Десислав Янкулов.

Стефани Фрапар е първата жена в историята, която ще ръководи финал от европейски клубен турнир за мъже под егидата на УЕФА. Снимка: UEFA.com

Тазгодишното издание на Суперкупата на Европа е осмото, което противопоставя отбори от една и съща страна. Изминалите пет срещи бяха изцяло испански, а в предходните два случая Милан премери сили със Сампдория и Парма в началото на 90-те години на миналия век.

Истанбул ще посрещне 44-тото издание на турнира, като в 15 от тях титлата става притежание на отбор от Ла Лига. Английските клубове са участвали в 16 финала, от които са спечелили 7. Тази вечер със сигурност ще имаме осми носител на трофея от „острова“.