Фиджи нарече световните лидери „егоисти“

Тихоокеанската островна държава обяви амбициозен план за борба с климатичните промени

07:30 | 8 август 2019
Аяз Сайед-Хайюм. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Аяз Сайед-Хайюм. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Фиджи ще представи едни от най-всеобхватните мерки за справяне с последиците от затоплянето на климата, обяви в реч пред парламента фиджийският министър на правосъдието, икономиката и климатичните промени Аяз Сайед-Хайюм. Той нарече борбата с глобалното затопляне „борба за нашия живот и жизнена среда“ и нарече решението на международната общност да измести фокуса от борбата с климатичните промени „напълно безотговорно и егоистично“, пише Guardian.

Сайед-Хайюм прави това изявление преди Тихоокеанския островен форум, който ще се проведе в Тувалу през следващата седмица, на който участие ще вземе премиерът на Фиджи Франк Байнимарама, световен лидер и авторитет в движението срещу климатичните промени.

Фиджи приема закон, който ще включва още по-строги правила за употребата на пластмаси и времева рамка за постигане на нулев въглероден отпечатък до 2050 г. Освен това ще бъде представена и програма за въглеродни кредити и начало на процедури за преместване на общини, застрашени от ефектите на климатичната криза.

По време на Форума в Тувалу (друга островна държава, застрашена от глобалното затопляне) Фиджи ще отправи призив за по-амбициозни мерки и от другите страни в тихоокеанския район и особено „големите ни съседи“, каза правосъдният министър. С това той визира Австралия, която редовно е критикувана от премиера Байнимарама заради това, че поставя икономическите си интереси над грижата за околната среда и бъдещето на своите по-малки съседи.

Сайед-Хайюм подчертава резултатите от климатичните промени, които се наблюдават в момента – топене на арктическите ледове с безпрецедентно темпо, рекордно високи температури в Европа за поредно лято, урагани и вълна от пожари в Сибир. Ураганът Уинстън удари Фиджи преди три години и отне живота на 44 граждани, а щетите се оценяваха на една трета от БВП на страната.

Фиджийският политик също повдигна и завесата около климатичните преговори под егидата на ООН в Бон, Германия, през май тази година. Тогава Саудитска арабия и останалите петролни монархии в Залива бяха обвинени в незачитане на доклади на ООН за климата, които призоваваха за спешни действия за забавяне на измененията. Производителите на петрол често използват парите и влиянието си, за да поставят под съмнение научни доклади или пък да поръчват други подобни, които отричат ефектите на глобалното затопляне.