Хонконг се подготвя за масова стачка

Според китайския вестник South China Morning Post най-малко 14 000 души възнамеряват да участват в стачката

11:18 | 4 август 2019
Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Хиляди служители и работници възнамеряват да напуснат работните си места в Хонконг в понеделник като вид демонстрация срещу „политическа несправедливост“, пише германският седмичник Die Zeit.

За първи път, два месеца след избухването на антиправителствените протести в Хонконг, се планира голяма стачка. Хиляди жители на Хонконг смятат да напуснат работните си места в понеделник. Акцията има за цел да изрази "силното недоволство на гражданите на Хонконг от политическата несправедливост", сочи изявление на активистка коалиция, подтикваща акцията.

Според китайския вестник South China Morning Post най-малко 14 000 души възнамеряват да участват в стачката, сред които транспортни, социални работници, учители, служителите от финансовата индустрия и авиокомпаниите ще напуснат своите работни места и ще участват в протести в осем области на града. Редица кафенета и магазини също ще бъдат затворени в понеделник.

Огнището на протестите в Хонконг се разпали от спорен законопроект, а междувременно недоволството на хората е насочено главно срещу полицейското насилие по време на протестите. Десетки хиляди излязоха на протест в събота. Хиляди демонстранти се подготвиха за още две протестни шествия в неделя следобяд.

Полицията използва сълзотворен газ по време на безредици в събота вечер и разчиства улиците, където преди това демонстрантите са издигнали барикади. Полицейски участък дори бе обграден от протестиращи , хвърлящи върху него с камъни и други предмети. На няколко места по улиците избухна пожар.

Повече арести през уикенда

Наскоро хиляди служители се присъединиха към демонстрациите. През последните седмици при тези безредици има ранени. До момента на 44 протестиращи са повдигнати обвинения за създававне на размирици. В събота бяха арестувани над 20 протестиращи.

От близо два месеца в Хонконг се провеждат митинги със стотици хиляди участници. Искрата запали спорен проектозакон за екстрадиции в континентален Китай. Междувременно премиерът на Хонконг Кари Лам обяви прекратяването на закона. По време на демонстрациите обаче имаше сериозни сблъсъци между активисти и полиция, няколко протестиращи бяха арестувани в края на юли. Оттогава протестът придоби по-широк мащаб и се превърна в движение срещу правителството и полицията, обвинени в прекалена намеса на демонстрантите.

Очевидци определят протестите като най-тежката политическа криза в Хонконг от 22 г. насам. Дори в рамките на деветата седмица от протестите няма признак, че движението отслабва. Централното правителство в Пекин многократно осъжда бунтовете и призовава местната власт и полицията да въведат ред.

Ръководителят на китайските въоръжени сили в Хонконг за първи път се обяви срещу продължаващите безредици тази седмица.Междуособиците биха застрашили сериозно живота и безопасността на хората и не бива да се толерират, заяви Чен Даоксианг.

Едновременно с антиправителствените протести в събота се аквизириха хиляди контрапротестиращи в друга част на града, за да изразят подкрепа относно дейността на полицията в Хонконг.