Приземяването на Boeing 737 MAX дава отражение и върху икономиката на САЩ

Негативните ефекти върху ръста на БВП са отражение от кризата в авиационния сектор

13:17 | 23 юли 2019
Механици на American Airlines покриват двигателя на спрян от полети 737 МАХ. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Механици на American Airlines покриват двигателя на спрян от полети 737 МАХ. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Принудителното спиране на полетите на един от флагманите във флота на Boeing, 737MAX, вече няколко месеца оказва негативно влияние върху икомическото развитие на САЩ, като увеличава търговския дисбаланс на страната. Освен това целият сектор – авиолинии, доставчици и техните десетки хиляди работници, са изправени пред неясни перспективи, пише Wall Street Journal.

Авиокомпании като American Airlines и производителя на двигатели General Electric, както и други по-малки производители и доставчици на компоненти, посочват спирането на полети и нови доставки на 737МАХ като причина за влошените си финасови показатели, както и неяснотите за развитието на нови маршрути и наемането на екипажи.

Boeing продължава да произвежда по 42 бройки от 737 (МАХ и други версии на модела) месечно, след като съкрати темповете от 52 бройки месечно през април тази година. Според икономисти този спад в продукцията се е отразил на американския БВП през второто тримесечие и е вероятно негативното отражение да се задълбочи в следващите месеци.

Boeing е най-големият промишлен износител на САЩ към момента, а версията МАХ на доказалия се модел 737 беше най-добре продаващия се самолет, до катастрофата на етиопския пътнически самолет на 10-ти март тази година. В момента машини за над 30 милиарда долара, поръчани и закупени, стоят на земята в очакване на решението на регулаторите.

От Boeing се надяват да възстановят доставките на машините за клиенти към края на годината, но повечето авиокомпании и официални лица са скептични относно този срок и посочват по-скоро 2020 г. като начало на нови полети. За много производители на авиационни части и компоненти това е допълнителна трудност, в добавка към митническите и търговски пречки и войни, в които САЩ се изправи срещу свои ключови партньори през последната година.