Boeing изплаща 100 млн. долара на близки на жертвите в катастрофите със 737 Max

Новината не беше добре приета от роднините на загиналите

11:43 | 4 юли 2019
Обновен: 11:43 | 4 юли 2019
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Американският производител на самолети Boeing ще изплати 100 млн. долара в помощ на близките на загиналите в двете катастрофи с модела му 737 Max през последната година, съобщава CNN.

Компанията заяви, че сумата ще бъде отпусната на местните неправителствени организации и обществени групи, които ще разпределят средствата сред роднините на 346-те загинали. Парите ще бъдат използвани, за да подпомогнат образованието на децата на жертвите при двата инцидента, както и за други „затруднения“ на засегнатите семейства, посочват в изявление от компанията.

Новината не беше добре приета от близките на жертвите, които водят дело срещу компанията, посочи Боб Клифърд, адвокатът, който представлява десетки семейства, засегнати от катастрофата с Boeing 737 Max в Етиопия през март 2019 г.

"Този вид оферти толкова рано в процеса на съдебно дело са безпрецедентни", отбеляза Клифърд. “Тъй като все още има какво да се научи около случилото се, предложението изглежда неискрено”, добави той.

Говорител на Boeing заяви, че хората, които приемат парични средства от компанията, няма да бъдат задължавани да се откажат от исковете си срещу нея. Той отказа коментар относно продължаващите съдебни дела срещу Boeing.

Самолетите 737 Max на американския производител бяха заземени в множество страни по целия свят, след като един от тях катастрофира малко след излитането си в Етиопия, едва няколко месеца след катастрофа в края на 2018 г. на същия модел на индонезийската авиокомпания Lion Air.

Към момента компанията е изправена пред множество съдебни дела и федерални разследвания, свързани с модела ѝ 737 Max. Заземяването принуди авиокомпании да отменят стотици полети всяка седмица, като все още не е ясно кога най-продаваният самолет на Boeing ще получи разрешение да лети отново.