Катастрофите струват на Boeing 4,9 млрд. долара

Средствата ще бъдат използвани за евентуално обезщетение от авиокомпании

12:27 | 20 юли 2019
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Двете катастрофи на самолетите 737 Max и последвалите забрани за полети  се отразиха върху финансовото състояние на Boeing. През второто тримесечие  ще бъде натрупана допълнителна тежест в размер на 4,9 млрд. долара, на която съответстват около 4,4 млрд. евро, след данъци, заявиха от компанията, пише германският седмичтик Zeit.de.

По информация от Boeing средствата ще бъдат използвани за евентуално обезщетение от авиокомпании, засегнати от прекъсвания и забавяния поради неизправност на 737 Max. На фона на това производствените разходи на цялата 737 програма през второто тримесечие нараснаха с около 1.7 млрд. долара. Това се дължи главно на факта, че скоростта на производство трябва да бъде намалена по-дълго от планираното.

Boeing е подложен на огромен натиск след две самолетни катастрофи на идентични самолети 737 Max в Индонезия и Етиопия, където през октомври и март са загинали 346 души. Забраните за засегнатия вид самолет са наложени по целия свят. Докладите за разследванията сочат за причина за катастрофите грешки в софтуера за управление.

В крайна сметка надзорниците констатираха допълнителни проблеми, които биха могли да доведат до реадмисия дори много по-дълго. Boeing обаче се надява да получи разрешение за експлоатация отново до есента. Американските авиокомпании Southwest, American и United Airlines обявиха наскоро, че ще анулират планирани пътуваниия със 737 Max до началото на ноември.