Реконструират червените фенери в Амстердам

Кметът на града иска да премахне сергийната практика

13:38 | 4 юли 2019
Червените фенери в Амстердам датират от XV век. Снимка: Pixabay
Червените фенери в Амстердам датират от XV век. Снимка: Pixabay

Кметът на Амстердам Фемке Халсема се опитва да предприеме някои радикални промени, касаещи проституцията в града, в опит да адаптира бизнеса в съвременния свят, за да защити личното пространство на работниците в тази сфера, предаде Ройтерс.

Идеята на първата жена-кмет на холандската столица е да премахне сергийната практика, с която злоупотребяват туристите в града. В продължение на 20 години момичетата биват излагани на показ през стъклени витрини с цел да привличат клиенти, но с модернизацията на света става много по-лесно за недоброжелателите да използват камерите на телефоните си и да споделят видяното в интернет. По подобен начин се подпомага и незаконният бизнес с трафика на хора, смята Халсема.

„Мисля, че много от жените, които работят в тази сфера, биват унижавани и подигравани. Това е една от причините да предприемем мерки за тяхна защита“.

Премахването на витрините е само едно от предложенията на градската администрация. По-радикално предложение предвижда затварянето на бордеи и по-строгото им лицензиране. Други пък смятат, че мястото на червените фенери не е в центъра на Амстердам и те трябва да бъдат преместени в специално обособени зони за целта.

Кметът Халсема на този етап клони повече към последния вариант. Би могла да бъде изградена специална „еротична зона“ с контролиран достъп. Подобен принцип се прилага успешно в Хамбург.

Всички предложения ще бъдат представени на бизнеса по-късно този месец, за да бъдат подложени на обсъждане и да се стигне до решение, което да удовлетворява всички.

Едно е сигурно – проституцията ще остане легализирана в Амстердам. Това става ясно отново от думите на кмета на града.

„Ние легализирахме проституцията, защото смятахме и все още вярваме, че легалната проституцията дава възможност на жените за независимост. Криминализирането на проституцията е практика в САЩ, която създава допълнителна уязвимост на нежния пол“.

Появиха се вече и първите мнения на хора от бранша. Фокси Ейнджъл (артистичен псевдоним) смята, че „идеята не е добра, ако витрините бъдат затворени, тогава секс работниците ще трябва да се скрият в подземията, а това би изисквало повече хора, които да извършват нужния контрол“.

Снимка на Десислав Янкулов.

Фемке Халсема е категорична, че проституцията ще остане легална в Амстердам. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Легализацията на проституцията в Амстердам датира от далечната 1413 г. Към днешна дата се смята, че в Холандия работят общо между 15 000 – 30 000 секс работници, според изданието International Encyclopedia of Sexuality. Това е и един от основните туристически отрасли, редом с легализираната марихуана.