Турция очаква скоро доставката на руските С-400

Напрежението между Анкара и Вашингтон се изостря

10:50 | 19 май 2019
Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган отклони настояванията на САЩ за отлагане на поръчката на руски противоракетни системи С-400, като посочи, че Москва може дори да измести напред датата за доставка от юли, пише Bloomberg.

В телевизионна реч в събота турският лидер посочи, че отказването от руските С-400 определено не е под въпрос в страната, като сделката с Русия е за доставка на системите до юли, а тя би могла да бъде осъществена дори по-рано.

Позицията на турския лидер носи риска от обтягане на отношенията със съюзниците в рамките на НАТО. Според запознати източници миналата седмица Вашингтон е отправил запиване към Анкара за отлагане поръчката на руско въоръжение, като несъгласието на Турция носи потенциал за налагането на американски санкции срещу страната, което би могло да я потопи в нова икономическа криза.

Сближаването между Анкара и Москва подчертава и стремежите на Турция за все по-независима роля на регионалната сцена и влошаването на отношенията ѝ с Вашингтон.

„C-400 е отбранителна система и има дълъг обсег. Що се отнася до плана за плащане, Русия ни предостави много подходящи условия”, посочи турският президент, като добави, че след изпълнението на поръчката за С-400, Турция обмисля и такава за С-500, както и съвместна продукция с Русия.

Действията на Турция вече срещната съпротивлението на администрацията на президента Доналд Тръмп, чиито основни опасения са, че интегрирането на руска система във втората по големина армия на НАТО може да помогне на Москва за събирането на разузнавателни данни за способностите на следващото поколение американски изтребители F-35.

Ердоган вече отхвърли аргументите на САЩ, като посочи, че турските военни експерти са достатъчно добри и са взели обмислено решение.