Британските депутати днес ще гласуват за нов референдум за Brexit

Предложението е подкрепено от надпартийна група депутати от консерватори, лейбъристи и шотландската национална партия

15:12 | 14 март 2019
Обновен: 02:34 | 4 юни 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Днес депутатите в Лондон ще гласуват дали да дадат на обществеността възможността за нов референдум за Brexit. За първи път в Камарата на общините ще се проведе официално гласуване по казуса за повторен референдум. Това пише Investor.bg.

Изменението, внесено от Сара Уоластън от групата на независимите, ще бъде гласувано тази вечер в рамките на дебата за това дали да се иска забавяне на самия Brexit, пише Independent.

Поправката изисква от Тереза Май да търси отлагане на Brexit „за целите на законодателството и провеждането на публично гласуване, в което гражданите на Обединеното кралство могат да дадат своето съгласие“ за напускане на ЕС при условията, договорени от Парламента, или да остане в блока.

Предложението е подкрепено от надпартийна група депутати от консерватори, лейбъристи и шотландската национална партия и предвижда „долната камара да намери път, който да води в много посоки“.

За целта групата цели да отнеме контрола върху дневния ред от правителството и да обсъди всички възможни варианти за Brexit следващата сряда - 20 март - само един ден преди ЕС да реши на срещата си на върха дали евентуално да удължи крайния срок за Brexit. Тогава конкретното предложение за Brexit от Лондон може да бъде причина Брюксел да предостави отсрочка.

Още по темата прочетете в Investor.bg.