Мечтата на Доналд Тръмп: Нобелова награда за мир

Предстоящата среща с лидера на Северна Корея може да се окаже добра възможност за американския президент

17:30 | 25 февруари 2019
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун тази седмица (27-28 февруари) в Ханой, Виетнам. Малко преди разговорите една тема със сигурност вече се е появила в съзнанието на Тръмп и това е възможността за предстояща Нобелова награда за мир, пише Quartz.

На пресконференция на 15-ти февруари американският лидер се похвали, че японският премиер Шиндзо Абе го е номинирал за „нещо, наречено Нобелова награда", като добави, че заслугата за това японците в момента да се " чувстват добре и защитени" е именно негова.

Малко след изказването на Тръмп водещият японски вестник Asahi Shimbin писа, че Белият дом „неформално“ е отправил искане към Абе, касаещо номинацията на държавния глава на САЩ.

На същата пресконференция Тръмп изрази искрената си увереност, че предшественикът му Барак Обама е водел политика, накланяща везните към война между САЩ и Северна Корея. „Вярвам, че Обама щеше да започне война... А къде сме сега? Без оръжия, без ракети, без ядрени опити“, коментира президентът, като изтъкна заслугите си за настоящата мирна ситуация.

В речта си Тръмп спомена и Нобеловата награда за мир, която Обама спечели през 2009 г., като не пропусна да отбележи, че по негово мнение тя е незаслужена, а самият той няма такава въпреки постиженията си и „вероятно никога няма да я получи“.

Имайки предвид обаче, че Тръмп наистина иска това отличие, анализатори очакват резултатите от срещата между американския и севернокорейския лидер да са благоприятни за Тръмп в насока доближаването му до така желаното признание, но не толкова засягащи темите за правата на човека или демократичните реформи. По повод на денуклеаризацията на севернокорейския полуостров пред репортери тази седмица Тръмп посочи, че "докато няма нови опити, не бърза“.

Всъщност това е една удобна позиция на американския президент, тъй като Северна Корея показва малко признаци за прекратяване на ядрената си програма и мнозина вярват, че тя никога няма да се откаже изцяло от нея.

Изглежда остава без значение какво ще се случи на предстоящата среща на върха между Тръмп и Ким, като вероятно американският президент ще претендира за победа при всякакъв развой на събитията. За добро или лошо, той вече е насочил усилията си към печеленето на Нобелова награда.