Тръмп: Ще затворим границата с Мексико, ако е нужно

Американският президент настоява мигрантите да остават в Мексико, докато се разглеждат молбите им за убежище в САЩ

16:02 | 26 ноември 2018
 Снимка: Tomas Ayuso/Bloomberg
Снимка: Tomas Ayuso/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще затвори южната граница на Щатите с Мексико, ако това е нужно, цитира Investor.bg

"Мексико трябва да върне размахващите знамена мигранти, много от които са хладнокръвни престъпници, обратно в страните им", написа Тръмп в Twitter в понеделник. "Направете го със самолет, направете го с автобуси, направете го както искате, но те НЯМА да влязат в САЩ. Ще затворим границата за постоянно, ако е нужно".

Американските гранични власти в неделя затвориха временно входния пункт на пристанище Сан Исидро между Тихуана и Сан Диего - един от най-натоварените гранично-пропусквателни пунктове в света, за да "гарантира обществената безопасност", след като агенти на няколко пъти използваха сълзотворен газ срещу мигранти, сред които множество деца, съобщи Associated Press.

Около 8200 мигранти от т.нар. кервани, насочили се към САЩ от Централна Америка, сега са в Мексико, казват властите. Тръмп обеща да затвори южната граница със смъртоносна сила, ако е нужно, и призовава Мексико да се намеси.

Имиграцията - проблем, на който Тръмп разчита, за да събира електорат, се оказва доста трънлив въпрос. Демократите и дори някои депутати от партията на президента се противопоставят на призивите му да се финансира строежа на предложената от него гранична стена.

Тръмп иска мигрантите да остават в Мексико, докато се разглеждат молбите им за убежище в САЩ. Олга Санчес Кордеро - бъдещият вътрешен министър на Мексико, както и говорител на бъдещия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, заявиха, че Мексико няма да приеме това предложение.