Салвини даде сигнал за възможни промени в италианския бюджет за 2019 г.

Заложените цели за бюджетен дефицит на популисткото правителството в Италия са в основата на спор между Рим и Брюксел

12:20 | 26 ноември 2018
Италианският вицепремиер Матео Салвини. Снимка:Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Италианският вицепремиер Матео Салвини. Снимка:Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианският вицепремиер Матео Салвини изпрати ясен сигнал, че страната му е готова да внесе промени в целите си за бюджетен дефицит за следващата година – основен фокус на спора между популисткото правителство в Рим и Европейския съюз (ЕС), предава Investor.bg.

На въпрос на италианската информационна агенция AdnKronos дали зададените цели от 2,4% не подлежат на промяна Салвини отвърна: „Мисля, че никой не е обсебен от това, ако налице е бюджет, който стимулира страната да постига растеж, той (дефицитът - бел. ред.) може да е 2,2% или 2,6%“. Вицепремиерът също така допълни, че проблемът не е в „десетиците“ след запетаята, съобщава Bloomberg.

По-рано днес източник от правителството съобщи, че управляващата коалиция обсъжда намаляване на дефицита за догодина до най-малко 2%.

Готовност за отстъпки изрази и Армандо Сири, икономическият съветник на Салвини, в интервю за италианския в. Il Messaggero. Според него може да бъде обмислено прилагането на известни „настройки на бюджета“, за да се избегне засилване на сътресенията на пазарите. По думите му обаче само някои от мерките подлежат на промяна, като избирателите очакват предизборните обещания да бъдат спазени.

Салвини заяви, че пенсионната реформа за понижаване на възрастта за пенсиониране – един от основните ангажименти на новата власт, може да влезе в сила още през февруари.

Досега властите в Рим, както лидерът на антиимиграционната партия „Лига“ Салвини, така и другият вицепремиер и лидер на антисистемното движение „Пет звезди“, се придържаха към целите за дефицит и икономически растеж, които разпалиха и спора с Брюксел. От Европейската комисия дори приеха безпрецедентната мярка да върнат проектобюджета на страната, заплашвайки я с глоби, ако не внесе исканите промени.

Очаква се в понеделник вечерта Салвини и Ди Майо да проведат среща с премиера Джузепе Конте, за да обсъдят бюджета, който трябва да намери достатъчно пари за увеличаване на социалните помощи, за данъчни съкращения и пенсионна реформа.