111 души са потърсили медицинска помощ в Хонконг след тайфуна "Мангхут"

Отменени са близо 900 полета на международното летище Chek Lap Kok Airport

13:50 | 16 септември 2018
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Най-малко 111 души в неделя са се обърнали за медицинска помощ в Хонгконг, който се оказа под ударите на тихоокеанския тайфун "Мангхут". Това съобщи радиостанцията RTHK, цитирана от ТАСС.

Епицентърът на тропическия циклон премина в непосредствена близост до мегаполиса - само на 100 километра. Още от сутринта градът беше залят с тропически поройни дъждове и ураган с пориви до 175 км /час

Поради лошото време в града са затворени учебните заведения, офиси и търговски обекти. Преустановени са товаро-разтоварните работи на пристанището, фериботните и автобусните транспортни връзки.

Близо 900 полета бяха отменени на международното летище Chek Lap Kok Airport.

Местната телевизия показва кадри с паднали дървета, (съобщава радиостанцията), срутване на скеле, счупени прозорци, огромни вълни по брега.

Редица райони, разположени в низините, бяха наводнени. Стотици жители бяха евакуирани.В момента тайфунът, който се оказа най-силният в региона през последното десетилетие, започна да се отдалечава постепенно от мегаполиса, съобщава още ТАСС. Независимо от това местната метеорологична обсерватория поддържа максималния, десети сигнал за предупреждение за буря. Властите решиха да затворя училищата в понеделник поради продължаващата заплаха от буря и необходимостта да се работи за елиминиране на последиците от природно бедствие.

Според прогнозите на метеоролозите през следващите няколко часа тайфунът, който губи силата си, ще започне да се движи във вътрешността на континентален Китай в западната част на Гуангдонг. Ден по-рано, "Мангхут" вилня над Филипините, където отне живота на най-малко 28 души, уточнява ТАСС, цитирайки радиостанцията RTHK.