Няколко европейски банки станаха обект на специално наблюдение от ЕЦБ заради кризата в Турция

Положението все още не е критично

09:40 | 11 август 2018
UniCredit Bank, Милано. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
UniCredit Bank, Милано. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Сривът на турската валута става все по-обезпокоителен и за банковия надзор на Европейската централна банка (ЕЦБ) – заради банките със силна експозиция към страната. Преди всичко големите банки BBVA, BNP Paribas и Unicredit са обект на специално наблюдение, съобщи Financial Times, цитирайки източници, запознати с темата. Положението обаче все още не е критично.

Последствията от рязкото понижение на турската лира се следят много внимателно от банкерите във Франкфурт, твърди FT. Така например много турски кредитополучатели може да не са успели да си осигурят адекватно хеджиране срещу спада на местната валута, което може да доведе до проблеми с плащането на заемите, деноминирани в евро или долари. А такива кредити в страната има доста –  заради ниските лихви в еврозоната много турци се решаваха през последните години да теглят именно такива кредити, като много от тях са ипотечни.

Всичко това предизвика натиск над европейските банки, които са публични компании. Така например Deutsche Bank, испанската BBVA, италианската Unicredit и френската BNP Paribas загубиха по над три процента от пазарните си капитализации. Еврото като цяло също беше подложено на натиск: то се понижи с 0,6% спрямо американската валута до около 1,1460 долара.

Понастоящем банките в Турция са отпуснали заеми на стойност 148 млрд. долара и 110 млрд. евро, става ясно от актуално изявление на Банката за международни разплащания (БМР). Повечето от сумите идват от чужбина. Според данните на БМР най-високият риск понастоящем е за големите испански банки, които са отпуснали около 83 млрд. долара, докато банки от Франция и Италия са отпуснали кредити за съответно 38 и 17 млрд. долара. Представителите на банките и ЕЦБ не са пожелали да коментират информацията на Financial Times.

Карстен Хесе от банката Berenberg смята, че Турция е в големи затруднения. „След бума, предизвикан от кредитите, ръстът на инфлацията и драстичният колапс на валутата през 2018 г. показват, че страната сега е в опасност да се отправи към фалит. Освен очевидните рискове за самата Турция това повдига въпроса колко силно ще бъде засегната еврозоната. Според нас влиянието върху БВП на еврозоната ще бъде минимално. Дори износът на Турция да се срине с 20%, това ще отнеме само 0,1 процентни пункта от ръста на еврозоната", пояснява анализаторът.

Междувременно президентът Реджеп Тайип Ердоган се опитва да разсее опасенията от по-нататъшно сриване на лирата. „Не се притеснявайте", каза Ердоган пред последователите си късно в четвъртък в Ризе, град на Черно море. „Налице са няколко кампании срещу Турция“, каза той, позовавайки се на спора с Америка. „Не се притеснявайте". Но лирата загуби повече от една трета от стойността си от началото на годината и отново се озова на рекордно дъно в петък.

„Не забравяйте, че ако те имат своите долари, ние имаме нашия народ, нашия Бог", заяви Ердоган. „Работим усилено. Вижте къде бяхме преди 16 години, и вижте ни днес“.

Експертите сега считат, че на ход трябва да е централната банка.

Вижте повече на Investor.bg.