Далеч от илюзиите скъпите ВЕИ са с негативни прогнози

Дали ще останат във фантастиката евтините решения за съхранение и пренос на енергия

14:30 | 30 юли 2018
Снимка: Daniel Rodrigues/Bloomberg
Снимка: Daniel Rodrigues/Bloomberg

Според прогнози на Goldman Sachs през 2018 г. ще видим срив в новоинсталираните слънчеви мощности на глобално ниво с 24%. Глобалните инвестиции и инсталациите на ВЕИ – преди всичко слънчева и вятърна енергия – ще започнат да намаляват ежегодно още преди 2020 г. Това посочва в материал за Investor.bg Боян Рашев, управител и партньор в консултантската компания "Денкщат България".

"Не мисля, че някога слънчевата и вятърната енергия ще достигнат значим дял в глобалното потребление на енергия. Ще направя доста крайна и ясна прогноза, която ще разочарова много хора – включително и моите студентски надежди – но пък има много основания да се окаже вярна. ВЕИ революцията се проваля".

Консултантът се позовава на реалните процеси в потреблението на ВЕИ-енергия: колкото по-евтини и масово разпространени са фотоволтаичните панели и ветрогенераторите, толкова по-висока е цената на електричеството за крайния потребител. Защото системата плаща твърде скъпо за ниската им енергийна плътност, нулевата надеждност и безконтролното разминаване между производство и потребление – практически всеки инсталиран ват ВЕИ изисква наличието на подсигуряваща мощност, която на теория би могла да бъде ПАВЕЦ или биомаса, но реално е на газ или даже въглища. Днес жителите на пионерите във ВЕИ – като Германия (зелената добавка там вече стигна 0.07 Евро/квтч и расте ежегодно), Дания и Калифорния – които имат най-много инсталирани мощности, се радват и на най-високите и пълзящи нагоре цени на тока, допълва специалистът. Разбира се, това води до естествено ограничаване на потреблението на електроенергия в индустрията, отоплението и транспорта, което фосилните горива с удоволствие запълват. Нетният ефект за въглеродните емисии е нулев – в Германия например не са намалели и с един грам след 2009 г., а на глобално ниво въпреки всички рекорди във ВЕИ инсталациите през 2017 г. отново имаме скок с около 1.5%, цитира заключенията на Рашев сайта.

"И след няколко години работа в реалната икономика, особено след бума на ВЕИ в България през 2011-2012 г., изтрезнях. Днес осъзнавам, че ВЕИ имат предимства в определени приложения и места, особено извън мрежата, но никога няма да бъдат в основата на енергийната система на индустриална икономика. Поне докато нямаме изключително евтини решения за складиране и пренос на гигантски количества електричество на огромни разстояния. Последното все още е научна фантастика и според известната ми физика най-вероятно ще си остане там. "

За надеждите и реално случващото се на територията на ВЕИ - четете в Investor.bg.