България е сред лидерите във fintech индустрията в Източна Европа

От 2012 до 2016 г. българските fintech инициативи наброяват общо 70

09:33 | 9 май 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През последните пет години fintech компаниите в Централна и Източна Европа процъфтяват (ЦИЕ), а България все по-ярко заема едно от водещите места в индустрията. За 2017 г. страната ни се оказва на първо място по размер на инвеститорско финансиране, насочено към една компания, със сума, достигнала 25 млн. евро. Това сочат нови данни от проучване на UniCredit, представени по време на годишната конференция на Европейската банка за възстановяване и развитие в Йордания.

В изследването на банката, което показва по-подробни данни за fintech индустрията в региона, не става ясно името на компанията, успяла да събере тази сума от инвеститорите си, но се уточнява, че дейността ѝ е фокусирана върху финансирането и управлението на риска.

В същото време България е и в топ три на страните по брой на fintech компании в Централна и Източна Европа. За разглеждания период от 2012 до 2016 г. българските fintech инициативи наброяват общо 70, или 12% от всички в региона, предава Investor.bg.

По този показател преди нас е Русия, която е с 216 компании в сектора и държи над една трета от пазара в ЦИЕ (36%), и Турция – със 191 компании, или 17%. В същото време с тях си разделяме и челната тройка по размер на инвестициите, насочени към една компания. Малко след България се нарежда Турция с инвестиция към едно дружество в размер на 24 млн. евро, а трета остава Русия с 20 млн. евро. И двете компании са фокусирани върху трансакциите и плащанията. 

От UniCredit посочват, че според базата данни Tracxn Централна и Източна Европа е дом на над 600 компании. Над половината от тях в момента работят именно върху трансакциите и плащанията или финансирането, включително peer-to-peer или краудфъндинг. Само 12% от тях се насочват към инвестициите и управлението на активи, като сред тях са търговски платформи, приложения за анализ на лични финанси и други.

Фокусът на останалата част от компаниите в региона е доста по-разпръснат и не толкова канализиран. Една част от тях работят с криптовалути и застраховане, докато други – с управление на риска и предотвратяване на измамите.

И все пак обаче, макар че от 2007 г. до 2015 г. се наблюдава сериозно засилване на сектора – съответно от 10 нови компании до около 90, след това настъпва известно забавяне. За сравнение - през 2017 г. броят на новите fintech компании са едва наполовина от тези през 2015 г. - около 45.

Въпреки това от банката виждат сериозен потенциал пред дигиталното банкиране на Европа. Делът на лицата, които са ползвали интернет банкиране през последните три месеца преди запитването, забележимо нараства през периода 2010-2017 г. И ако в страни като Холандия и Скандинавските държави този дял е около 90% през миналата година, макар и в България да се вижда ръст в това отношение, този дял е изключително незначителен и през 2017 г. достига едва около 10%, което показва пространство за развитие напред.