Путин ще посети Северна Корея и Виетнам, докато войната му в Украйна буксува

Путин ще пътува до Северна Корея от 18 до 19 юни и ще продължи до Виетнам от 19 до 20 юни

18:15 | 17 юни 2024
Автор: Джон Херсковиц
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин ще посети Северна Корея и Виетнам в рамките на няколко поредни пътувания до дългогодишни партньори, докато е изправен пред нови предизвикателства във войната си в Украйна.

Според изявления на Кремъл, публикувани в понеделник, Путин ще пътува до Северна Корея от 18 до 19 юни и ще продължи към Виетнам от 19 до 20 юни.

Пътуването до Северна Корея ще бъде първото такова на Путин от 2000 г. насам. То идва в момент, в който режимът на Ким Чен Ун е заподозрян, че изпраща ракети и милиони боеприпаси, за да помогне на Путин в безмилостната му атака срещу Украйна. Тъй като Киев вече получава нови оръжия за милиарди долари от своите американски и европейски съюзници, възможността за руски пробив се стеснява.

Северна Корея притежава едни от най-големите запаси от артилерия и оръжия, които са оперативно съвместими със системите от съветската епоха, разположени на фронтовата линия в Украйна. Сателитни снимки показват, че трансферът на оръжия е набрал скорост след посещението на Ким при Путин през септември, когато севернокорейският лидер обиколи руските оръжейни заводи. Москва и Пхенян отричат трансфера на оръжия, въпреки че има многобройни доказателства, че той е осъществен.

"Вярвам, че Ким и Путин ще продължат оттам, откъдето спряха, когато Ким беше в Русия през септември 2023 г., и ще се стремят към по-нататъшно подобряване на двустранните отношения в много, ако не и във всички сфери", казва Рейчъл Миньонг Лий, старши сътрудник в Програма 38 Север в Центъра "Стимсън". Тя добави, че това може да означава лидерите да надградят договора, приет през 2000 г., за да включат по-силни формулировки относно сътрудничеството във военната област и в областта на сигурността.

"Докато трае войната в Украйна, отношенията между Северна Корея и Русия ще останат стабилни. Как ще изглеждат отношенията, след като войната в Украйна приключи, е по-трудно да се предвиди", каза Ли, която почти две десетилетия е работила като анализатор за Open Source Enterprise на ЦРУ.

В продължение на месеци руската армия постигаше само ограничени успехи на бойното поле срещу украинските войски, на които им липсваха оръжия.

Междувременно Ким ръководи тестовете на някои от най-новите си артилерийски ракети и системи за балистични ракети. Южнокорейският министър на отбраната Шин Уонсик заяви, че демонстрациите на оръжия може да са имали за цел да впечатлят Путин, като му покажат какво може да предостави Северна Корея за нападението му в Украйна.

В замяна на боеприпасите от режима на Ким, които могат да достигнат до близо 5 млн. артилерийски снаряда, Русия е изпратила на Северна Корея технологии, които да помогнат в плановете ѝ да разположи редица шпионски сателити, както и конвенционални оръжия като танкове и самолети, заяви Шин в интервю за Bloomberg News. Русия вероятно ще изпрати военни технологии на Ким, което ще увеличи заплахата от Пхенян за региона, добави Шин.

Залогът за посещението на Путин във Виетнам вероятно ще бъде по-нисък. За последен път той беше там през 2017 г., когато страната беше домакин на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в крайбрежния град Дананг. 

Виетнам и Русия имат връзки, датиращи от десетилетия от времето на Съветския съюз. Москва беше основен доставчик на военна помощ за Виетнам по време на войната му със САЩ. Оттогава югоизточната азиатска държава разчита на Русия за оръжия, включително самолети и дизелови подводници от клас "Кило". 

Отношенията между Виетнам и Русия остават топли, като Москва е и ключов участник във виетнамския енергиен сектор. Vietsovpetro, съвместно предприятие между Виетнам и Русия, управлява едно от най-големите петролни находища в страната от Югоизточна Азия в Бах Хо, което функционира от около четири десетилетия.