Европейският газ поскъпва, след като Uniper скъса връзките си с "Газпром"

Фючърсите на бенчмарковете се повишиха с 2,9% след обявяването на новината, че германската компания Uniper SE получава право на обезщетение от над 13 млрд. евро за недоставени количества от ПАО „Газпром“

14:40 | 12 юни 2024
Автор: Присила Азеведо Роша
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на природния газ в Европа скочиха, след като германската компания Uniper SE получи право на обезщетение от над 13 млрд. евро за недоставени количества от ПАО „Газпром“, което увеличи несигурността по отношение на оставащите потоци гориво от Русия.

Фючърсите на бенчмарковете се повишиха с 2,9% след обявяването на новината в сряда. Въпреки че самата Uniper не получава газ от Русия от 2022 г., други държави в Европа продължават да разчитат на доставките от страната, като австрийската OMV AG наскоро предупреди, че съдебните решения рискуват да нарушат доставките.

Въпреки че Европа разшири мрежата си от доставчици след енергийната криза, която порази икономиката ѝ през 2022 г., пазарът остава уязвим към неочаквани прекъсвания.

Австрия все още внася около 80% от своя газ от „Газпром“. В най-лошия случай, ако Газпром не плати обезщетението и решението на базирания в Стокхолм трибунал бъде изпълнено стриктно, OMV може да бъде принудена да пренасочи плащанията към Uniper. Това би изложило на риск плащанията на OMV към Газпром и би могло да доведе до прекъсване на останалите доставки.

Говорител на OMV отказва коментар.

Uniper Breaks
Европейските цени на газа са изключително нестабилни

Множество фактори предизвикаха нестабилност на цените на газа напоследък, въпреки че запасите от горива в региона са доста над обичайните нива за този период от годината, а температурите в по-голямата част от Северозападна Европа ще останат умерени. 

Прекъсванията на доставките от Норвегия до Австралия поставиха търговците нащрек, в допълнение към горещото време в Египет и части от Азия, което може да засили конкуренцията за товари с втечнен природен газ. 

Фючърсите за холандски газ, които са европейски бенчмарк, днес поскъпнаха с 2,8% до 35,23 евро за мегаватчас в Амстердам. 

Решението на международния арбитраж
Uniper SE получи над 13 млрд. евро (14 млрд. долара) обезщетение за руски газ, който не е доставен от ПАО „Газпром“ от средата на 2022 г. насам.
Uniper е един от най-старите европейски търговски партньори на Газпром с история, датираща от 70-те години на миналия век. Решението на международния арбитраж от 7 юни позволи на германската компания да прекрати дългосрочните си договори за доставка на руски стоки, някои от които са били с продължителност до средата на следващото десетилетие, според изявление от сряда. 

Uniper беше национализирана по време на енергийната криза в Европа в рамките на едно от най-големите корпоративни спасявания в историята на Германия. След като Русия спря да доставя газ по газопровода „Северен поток“ и цените на горивата рязко се повишиха, германската компания за комунални услуги беше принудена да плаща стотици милиони евро всеки ден за алтернативни доставки и беше в състояние да покрие тези разходи само с държавна помощ.

Въпреки че „Газпром“ може никога да не изпълни задължението си, прекратяването на договорите за доставка е ключов етап в подготовката на Uniper за завръщането му на фондовата борса.

„Всички суми ще постъпят в германското федерално правителство“, заяви Михаел Люис, главен изпълнителен директор на Uniper, позовавайки се на обезщетенията. „Все още не е ясно дали ще се очакват значителни суми.“

Uniper получава ограничени количества газ от Русия само от юни 2022 г., а от края на август 2022 г. не получава никакви количества. Uniper заведе дело срещу „Газпром“ през същата година.

От „Газпром“ не са отговорили веднага на молбата за коментар. Съдът, издал решението, е със седалище в Стокхолм и е постановил решението си в съответствие с швейцарското право.

Цените на газа в Европа се повишиха заради възможните последици за доставките на руски потоци в други части на Европа.

Отделно от това австрийската енергийна компания OMV AG предупреди миналия месец, че потоците от Русия могат да бъдат прекъснати, ако плащанията ѝ към „Газпром“ бъдат прекъснати от решение на европейския съд. „Газпром“ доставя по-голямата част от природния газ на Австрия по силата на дългосрочен договор.