Намаляването на апетита на Китай към зърното е опасност за световния пазар

Ако вносът спадне, ще бъде застрашен ключов стълб на търсенето, който засяга земеделските стопани в целия свят

10:45 | 12 юни 2024
Обновен: 12:04 | 12 юни 2024
Автор: Хали Гу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Апетитът на Китай към чуждестранна пшеница и царевица бързо намалява, което вероятно ще окаже натиск върху световните пазари на зърно, които свикнаха със силното търсене от страна на най-големия вносител на селскостопански продукти в света.

Според редица търговци купувачите в Китай не са извършвали големи покупки от няколко месеца. При толкова ниски цени на вътрешния пазар тази тенденция вероятно ще се запази и през третото тримесечие, заявиха те, като отказаха да посочат самоличността си, защото обсъждат чувствителни търговски въпроси. 

Световните анализатори, като Международния съвет по зърното и Министерството на земеделието на САЩ, все още очакват големи покупки от Китай през тази и следващата година. Ако вносът спадне, ще бъде застрашен ключов стълб на търсенето, който засяга земеделските стопани в целия свят.

Grain 01
Търсенето на зърно в Китай.  Скок във вноса на пшеница и царевица е настъпил по време на председателството на Тръмп

Безразличието на Китай по отношение на вноса се дължи на бавната икономика и последователните богати реколти. Правителството е принудено да прави складови запаси от пшеница и царевица, за да подкрепи местните земеделски производители, докато доставките на царевица от чужбина са ограничени или дори отменени, за да се подкрепи вътрешният пазар.

Това би трябвало да разтревожи чуждестранните доставчици на Китай, особено след като Турция, петият по големина купувач на пшеница в света, нанесе удар върху търсенето миналата седмица, като спря вноса на зърно за четири месеца, за да защити местните производители. Слабото потребление по подобни причини в Китай, вносител № 2, само ще засили безпокойството на пазара. 

„Икономиката е наистина зле, а цялостното търсене от страна на цялото общество спада“, казва Ма Уенфън, старши анализатор в BOABC, консултантска компания в Пекин. "Правителството иска да повиши цените на зърното и да увеличи доходите на фермерите, за да активизира търсенето в селските райони. Вместо да се купува зърно от чужбина, по-добре е да се купува на вътрешния пазар."  

Grain 02
Китайските цени на зърното са на многогодишно дъно. Голямото предлагане и слабото търсене ограничават апетита за внос

Китай отдавна е масов купувач на соя, главно за изхранване на огромния си свиневъден сектор, и активно резервира още товари. Но експлозивният ръст при пшеницата и царевицата, които също се използват за храна на добитъка, започна едва с дипломатическите обещания, поети към САЩ по време на търговската война с администрацията на Тръмп. 

Вносът на пшеница и царевица от януари до април всъщност изпреварва темповете от миналата година. Това прави внезапния спад в активността още по-изненадващ и може да направи международните пазари уязвими към понижения, ако Китай наистина коригира стратегията си за покупки в чужбина.

През последната пълна седмица на май САЩ разполагаха само с 86 300 тона царевица, които да изпратят в Китай през настоящата пазарна година, която приключва през август, което е драстично под миналогодишните 631 600 тона, според USDA. За следващия сезон няма неизпълнени продажби на царевица - което не се е случвало от пет години насам - и само 62 500 тона пшеница.

Въпреки че ситуацията може да се промени бързо, особено в случай на лошо време, което да повлияе на реколтата, е малко вероятно пренасищането на Китай със зърно да намалее драстично, докато потреблението остава толкова слабо. Освен това се очертава още една година с голямо производство на пшеница и царевица.

Според Чарлз Харт, старши анализатор на суровини в BMI, подразделение на Fitch Solutions, подобрените условия за прибиране на реколтата вероятно ще спомогнат за намаляване на дефицита на пшеница в Китай от почти 17 млн. тона през тази пазарна година до под 7,5 млн. тона през 2024-25 г., което ще доведе до намаляване на търсенето на внос. Според него вносът на царевица също ще намалее през 2024-25 г., тъй като производството ще се увеличи.

Търсене на фуражи
Що се отнася до търсенето, поголовието на свинете в Китай намалява, а потреблението на месо остава слабо. Според доклад на китайската консултантска компания от миналата седмица Mysteel Global очаква нуждите от фуражи за животните за новата реколта пшеница да се свият наполовина спрямо предходната година. Маржовете на мелниците, които произвеждат брашно за сладкиши и хляб, също страдат, тъй като хората намаляват разходите си, казва Mysteel.

Това означава по-малък внос. По отношение на царевицата китайското министерство на земеделието прогнозира, че товарите през новата пазарна година ще намалеят с една трета до 13 млн. тона от 19,5 млн. тона, предвидени за тази година. Министерството на земеделието на САЩ все още се придържа към 23 млн. тона, въпреки че може да ревизира цифрата си по-късно в сряда, когато ще публикува месечните си прогнози. 

Но има натиск доставките да намалеят още повече. Китай управлява вноса си съгласно квотна система, която тази година ще позволи малко над 7 млн. тона царевица и почти 10 млн. тона пшеница при най-ниската тарифа от 1%. След това митата нарастват до 65%.

Макар че купувачите ще се стремят да използват квотите си, икономическият смисъл на вноса на повече от това количество е много по-малък, каза Ма от BOABC.

„В крайна сметка не се нуждаем от такъв голям внос, като се имат предвид богатите реколти и, което е по-важно, значителните спадове в потреблението“, каза той.