Европейски избори: популистката десница печели, но проевропейският център остава

Крайнодесните празнуват във Франция, Германия и Австрия, но основните центристки партии са напът да задържат мнозинството в Европейския парламент

06:55 | 10 юни 2024
Обновен: 12:57 | 10 юни 2024
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не само във Франция крайната десница празнуваше в неделя вечер. В Германия и Австрия партиите от популистката десница постигнаха зашеметяващи печалби на европейските избори – но въпреки това проевропейският център изглежда се задържа, докато резултатите вероятно ще усложнят законотворчеството в ЕС.

ЕНП, Социалистите и демократите, центристката група Renew и Зелените са напът да спечелят 462 от 720-те места, 64,1% дял, в сравнение с техния дял от 69,2% в малко по-малкия напускащ парламент, според прогноза, базирана на окончателните и предварителни резултати късно в неделя.

Зелените обаче не подкрепиха Урсула фон дер Лайен като председател на Комисията през 2019 г., така че не бяха част от нейната „платформа“.

Фон дер Лайен каза, че от понеделник ще се свърже с „големите политически семейства“, които са формирали нейната платформа, но не отговори на въпросите дали това може да включва Зелените. Преди това тя отказа да изключи възможността да работи с твърдо дясната група на Европейските консерватори и реформисти (ECR) на Мелони.

Стесняващото общо мнозинство за основните проевропейски партии може да застраши приемането на амбициозни закони за действия в областта на климата. Кандидатурата на Фон дер Лайен за преизбиране също ще изисква трудно балансиране, тъй като тя трябва да спечели подкрепата на поне 361 от новите членове на парламента. Това гласуване вероятно ще бъде трудно, тъй като 10%-15% от евродепутатите обикновено не гласуват със своята група.

Историческа победа за Австрийската партия на свободата с 25,5 процента - това е изводът след оповестените окончателни резултати от изборите за Европейски парламент в Австрия.

Според последните данни, обявени от Европейския парламент, победител на евровота в Белгия е крайнодясната партия "Вламс беланг" ("Фламандски интерес") с 13,92% от гласовете.

В България при обработени 18,15% протоколи на секционните избирателни комисии (СИК) в районните избирателни комисии (РИК) резултатите са: ГЕРБ-СДС – 23,28 %; ПП-ДБ – 15,75%; "Възраждане" - 14,85 %; ДПС – 11,40 %; "БСП за България" - 7,28%; ИТН – 6,48 %; "Величие" - 4,22 %

Цели осем гръцки партии ще излъчат евродепутати, показват междинните резултати при преброени 97,71 процента от подадените гласове на изборите за Европейски парламент в Гърция в неделя.

В Дания Социалистическата народна партия нанесе първо поражение на управляващата Датска социалдемократическа партия от 2019 година, след като получи подкрепата на 17.43% от гласоподавателите в страната на европейските избори вчера, сочат окончателните данни след пълното преброяване на гласовете. Изборите се оказват исторически, тъй като отбелязват най-ниската подкрепа, която Датската социалдемократическа партия е получава някога на европейски вот - 15.6%.

Партия "Отечество" печели изборите за Европарламент в Естония. Заедно със Социалдемократическата партия получават два мандата. В следващия европарламент с мандат 2024-2029 г. по едно място получават Партията за реформа на Естония, Партията на центъра и Естонската консервативна народна партия. Това сочат предварителни резултати от вота на Национална избирателна комисия в страната.

Все още няма данни от Ирландия за разпределението на полагащите й се места в Европейския парламент.

Според предварителни данни, с 34,2% от подкрепата на избирателите, дясната Народна партия е получила най-много гласове на изборите за Европейски парламент в Испания.

Шест партии от Италия ще влязат в ЕП, сочат частични резултати. Партията на министър-председателката Джорджа Мелони "Италиански братя" води с 28,62 % от гласовете. Демократическата партия на Ели Шлайн е втора с 25,56%.

Противно на социологическите проучвания управляващата партия "Ново единство" спечели изборите за Европейски парламент в Латвия. 52-годишният Валдис Домбровскис, водач на листата й, е получил 91 873 плюсчета срещу своето име в хартиените бюлетини, с които гласуваха 33,82 процента (по окончателните данни на ЦИК) от населението на Латвия.

Консерваторите от Отечествен съюз - Литовски християндемократи спечелиха изборите за Европейски парламент в Литва, сочат резултатите от преброяването във всички 1895 секции в страната, публикувани около 02:00 часа след полунощ (и българско време) на 10 юни.

Пет партии от Люксембург ще бъдат представени със свои депутати в новия Европейски парламент. Управляващата Християнсоциална народна партия (ХСНП) печели две места. Това показват окончателните резултати от изборите в страната, където няма екзитпол.

Евроизборите в Малта донесоха изненадващи резултати. Противно на всички социологически проучвания, които залагаха на победа с разлика от поне 10 на сто за Лейбъристката партия, управляващата формация изпреварва със съвсем малко основната опозиционна сила - Националистическата партия. При около 73 на сто избирателна активност Лейбъристката партия е получила 45,26 процента от гласовете, а Националистическата партия - 42,02 на сто, за другите партии и независими кандидати са дали гласа си общо 12,72 на сто.

Проевропейските "Зелени леви" - Партията на труда в Нидерландия спечелиха най-много места – осем от общо 31-те, които ще има Нидерландия в новия Европейски парламент. Това сочат обявените пълни прогнозни резултати по телевизия Ен О Ес (NOS) в 23 часа местно време.

Социалистическата партия на Португалия и десният Демократичен съюз получават по 7 евродепутатски места от квотата на страната в Европейския парламент, показват предварителни оценки, публикувани на сайта на европейската институция.

Официалните резултати в Словакия сочат, че победител на изборите е основната опозиционна сила "Прогресивна Словакия" с 27,81% от гласовете на избирателите. Тя ще има шестима евродепутати, сред които е Луция Яр, от която тази седмица БТА взе интервю.

Победа за десните на евровота в Словения - най-много места очаквано печелят Словенската демократична партия (СДП) и "Движение Свобода" (ДС), според частични резултати на Държавната избирателна комисия.

Управляващата партия ФИДЕС води на изборите за ЕП в Унгария с резултат от 43,7 на сто от гласовете, съобщи Националната избирателна комисия в Будапеща. Водач на листата е Тамаш Дойч, който бе евродепутат в доскорошния ЕП.

Левицата във Финландия изненада със силен изборен резултат, надминаващ прогнозите на анализаторите и проучванията. Това сочат първите предварителни резултати на финландското министерството на правосъдието в страната при 100 процента обработени бюлетини, публикувани от правосъдно ведомство.

В Чехия първата политическа сила на изборите за представители на Европейски парламент е АНО (АНО) с 26,14 на сто от гласовете при избирателна активност от 36,46 на сто, което е най-високото й ниво досега, откакто страната е член на ЕС от 2004 г., съобщиха от статистическата служба на страната (CZSO).

Според първите резултати от предварителното преброяване на гласовете за европейските избори в Швеция, публикувани от изборната комисия на страната, Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСРП) печели с 25,1% от гласовете и получава 5 от общо двадесет и едното депутатски места в следващия състав на законодателния орган на ЕС.