Крайнодесните се препънаха в зелената левица на евроизборите в Нидерландия

Нидерландският "Ляв алианс", воден от бившия еврокомисар по климата Франс Тимерманс, е напът да спечели осем места, според екзитпол

08:14 | 7 юни 2024
Обновен: 09:32 | 7 юни 2024
Автор: Каган Коч и Дидрик Базил
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Коалиция от леви партии спечели най-много места в Нидерландия на изборите за Европейски парламент, които бяха явен неуспех на зараждащата се управляваща коалиция на Хеерт Вилдерс, въпреки че консервативният популист отбеляза значителни печалби.

Нидерландският "Ляв алианс", воден от бившия еврокомисар по климата Франс Тимерманс, е напът да спечели осем места, според екзитпол, обявен късно в четвъртък.

Победата на Тимерманс идва след поредица от скорошни неуспехи на крайнодесните партии в Европа. Резултатите от Нидерландия предполагат, че има намалена вероятност от значителен наклон надясно в региона и биха могли да улеснят пътя на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да си осигури втори петгодишен мандат.

Въпреки по-ниския от прогнозирания резултат, "Партията на свободата" на Вилдерс постигна значителни печалби, като броят на местата ѝ ще скочи до седем от нула. Това е най-добрият регистриран резултат на европейските избори за неговата крайнодясна партия, но някои социологически проучвания предполагаха, че той ще получи повече места от "Левия алианс". Вилдерс ръководи коалиционните преговори в страната, след като постигна изненадваща победа на общите избори през ноември.

„Това е показателен знак, че всички проевропейски партии се представиха добре на тези избори“, каза Тимерманс. „Това показва, че много хора в Нидерландия подкрепят ЕС и че мнозинството от тях искат държава, която допринася за изграждането на по-силна Европа.“

Партията на Вилдерс е член на алианса „Европейска идентичност и демокрация“, който включва и "Националния съюз" на Марин Льо Пен. Групата миналия месец изключи "Алтернатива за Германия", след като водещият кандидат на AfD направи коментари, които бяха благосклонни към нацистката СС.

"Левият алианс" е резултат от сливането на "Зелената левица" и лейбъристките партии, които са членове съответно на "Зелената партия" на ЕС и Социалдемократите.

Вилдерс обяви победата след гласуването, като го нарече „страхотен резултат“.

„Виждаме в много други страни, че партии като моята или печелят, или стават първи или втори партии на изборите“, каза той пред Bloomberg след изборите. „Така че това е много положителен знак, а също и знак за елитите в Брюксел, че нещата ще се променят“, каза той. "Нищо няма да бъде същото отново."

Нидерландия даде началото на гласуването в блока в четвъртък, като по-голямата част от Европа ще гласува в неделя. Окончателните резултати от вота в страната ще бъдат публикувани в неделя.

Вилдерс беше принуден да се откаже от кандидатурата си да стане министър-председател, за да придвижи коалиционните преговори. Неговата "Партия на свободата", либералната VVD, дясноцентристката NSC и популисткото "Движение фермер-гражданин" обявиха Дик Шуф, бивш ръководител на холандската разузнавателна служба, като свой избор за най-високата роля. Останалата част от кабинета трябва да бъде сформирана, преди Шуф да може официално да замени Марк Рюте, най-дълго управлявалия премиер на страната. Очаква се този процес да приключи до 26 юни.

През последните месеци Вилдерс смекчи имиджа си, като разми някои от своите антиислямски политики и се отказа от обещанието си за „обвързващ референдум за Nexit“ преди изборите за ЕС. Сега той иска да „вложи нашата енергия в реформирането на Европейския съюз отвътре“, според предизборната му програма.

„Няма подкрепа, дори близо до мнозинство, в Нидерландия за Nexit“, каза той в четвъртък вечерта. „Вече не се застъпваме за Nexit. Ние се стремим да променим Европейския съюз отвътре."

Все пак коалиционните партии, които искат да сформират правителство, се споразумяха за план за значително намаляване на миграцията и отмяна на някои екологични мерки. Новото правителство иска да се позове на спешно законодателство, за да ограничи притока на мигранти и ще търси отказ от миграционната политика на ЕС.

Коалицията е критична към разширяването на ЕС и се стреми да намали вноските на страната в ЕС с 1,6 милиарда евро до 2028 г.

„Ако елитите в Брюксел смятат, че демокрацията е важен въпрос, по-добре да ни изслушат“, каза Вилдерс. „Ние идваме и ще променим песента, която пеят.“