Икономиката на еврозоната възобнови растежа благодарение на износа и потребителите

Графика на деня, 07.06.2024 г.

14:03 | 7 юни 2024
Обновен: 14:04 | 7 юни 2024
Автор: Яна Рандоу
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Износителите и потребителите допринесоха за връщането на растежа на икономиката на еврозоната в началото на годината, компенсирайки спада в инвестициите.

Брутният вътрешен продукт нарасна с 0,3% през първото тримесечие - в съответствие с първоначалната оценка, която надмина очакванията на повечето анализатори. Напредъкът сложи край на свиването, което блокът претърпя през последното тримесечие на 2023 г. Ревизиите на данните за третото тримесечие означават, че регионът все пак не е изпитал рецесия.

Нетната търговия има най-голям принос за растежа през тримесечния период, добавяйки 0,9 процентни пункта към общия резултат. Потребителските разходи донесоха още 0,1 процентни пункта, което помогна да се компенсират спадове от 0,3 процентни пункта съответно за инвестиции и инвентар.

Докладът добавя доказателства, че валутният съюз на 20-те държави бавно стъпва на краката си след инфлационния шок. Доверието в устойчивото възстановяване се изгражда, тъй като нарастването на потребителските цени се забавя до 2% и след като Европейската централна банка понижи лихвените проценти тази седмица след вълната от повишения.

Очаква се растежът да остане слаб поне в близко бъдеще, тъй като геополитическото напрежение и проблемите за производителите продължават: икономистите прогнозират темп за цялата година от само 0,7%.

Страните също отбелязаха резки вариации в двигателите на растежа.

Първоначалните данни сочат, че инвестициите и туризмът са подхранвали скока на Испания, докато капиталовите разходи и частното потребление са стимулирали Франция. Испанската хотелска група Melia повиши насоките за основна печалба за 2024 г. поради очакванията за силно търсене на пътувания. Продажбите за първото тримесечие на френската козметична група L'Oréal и производителя на кисело мляко Danone надминаха прогнозите.

В Германия, водещата икономика в Европа, купувачите си останаха вкъщи, а строителството подпомогна растежа по време на необичайно меката зима. Това тримесечие също може да доведе до леко увеличение на производството, според Bundesbank. Производителят на стомана Salzgitter предупреди, че печалбите тази година може да не оправдаят очакванията.