Инфлацията в еврозоната изненада неприятно ЕЦБ преди първото понижение на лихвите

Потребителските цени през май се повишиха с 2,6% спрямо предходната година, в сравнение с 2,4% през април

14:23 | 31 май 2024
Обновен: 14:35 | 31 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в еврозоната се ускори повече от очакваното - което допълнително помрачи перспективите за посоката на лихвените проценти на Европейската централна банка след планираното им намаляване през следващата седмица.

Потребителските цени през май се повишиха с 2,6% спрямо предходната година, в сравнение с 2,4% през април, съобщи Евростат в петък. Това е повече от осреднената оценка на анализаторите в анкета на Bloomberg за ръст от 2,5%, но съответства на прогнозата на Bloomberg Economics.
Измерителят, който изключва нестабилните компоненти като храните и енергията, също надхвърли очакванията, като нарасна с 2,9%.

Представители на ЕЦБ предупредиха за неравномерен път, тъй като ръстът на цените се оттегля към целта от 2% след историческия си скок. Въпреки това те са готови да намалят депозитната лихва от сегашния ѝ рекорден връх от 4% на 6 юни - преди Федералния резерв или Английската централна банка.
Паричните пазари все още прогнозират намаление с четвърт пункт през следващата седмица, но намалиха залозите за намаления след това. Трейдърите залагат на общо две намаления през тази година, като вероятността за трето е 25%.

Инфлацията в еврозоната се повишава повече от очакваното

Главният икономист Филип Лейн заяви тази седмица, че ще бъде уместно паричната политика да бъде по-малко рестриктивна, дори ако инфлацията ще „отскочи“ през тази година. През последните дни други също потвърдиха готовността за действие.

Макар че нарастването на цените се забави драстично от пика от над 10%, напоследък напредъкът се забави и фокусът се измести от външните шокове, като например енергийните разходи, към вътрешните фактори, включително заплатите, корпоративните печалби и производителността.

Част от настоящата нестабилност се дължи на неблагоприятни статистически ефекти: Пускането на евтин национален билет за транспорт в Германия преди година изкриви показателите за този месец, както и осезаемото понижение на енергийните разходи през 2023 г., което не се повтори.

Националните доклади от тази седмица показаха сравнително равномерно ускоряване на растежа в най-големите икономики в региона, като цените се повишиха по-бързо от очакваното в Германия, Франция и Испания. В Италия те нараснаха с по-умерен темп, отколкото през април.

В много страни от еврозоната инфлацията все още е над 2% | Промяна в потребителските цени през май на годишна база

По-фундаменталните опасения са съсредоточени върху сектора на услугите, където инфлацията скочи до 4,1% през май. Тъй като компаниите са по-изложени на нарастващите разходи за труд, а търсенето от страна на потребителите се засилва, тази част от икономиката е от ключово значение за това много официални лица да не дадат сигнал за край на кризата.

Въпреки резервите на инвеститорите икономистите очакват три намаления през тази година. Някои официални лица, включително президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел, не виждат необходимост да последват първоначалната стъпка от юни с още една през юли, въпреки че Франсоа Вилроа дьо Гало твърди, че такъв сценарий не бива да се изключва.

Инфлацията в еврозоната през май

„Дори и при няколко намаления на основните лихвени проценти позицията на паричната политика ще остане строга“, заяви членът на Управителния съвет Фабио Панета в петък в Рим. „Когато се определя пътят на намаляване на основните лихвени проценти, трябва да се има предвид, че бързите и постепенни действия овладяват по-добре макроикономическата нестабилност, отколкото закъснелият и прибързан подход.“

Какво казва Bloomberg Economics...

„В по-общ план картината е свързана с процес на дезинфлация, който е в напреднал стадий и вероятно ще продължи и през лятото. Това би трябвало да отключи допълнителни съкращения през втората половина на годината. Основният риск за тази перспектива е пътят на инфлацията в сектора на услугите.“
-Дейвид Пауъл, старши икономист за еврозоната.

Основен акцент е заплащането на работниците, като през първото тримесечие договорените заплати нарастват по-силно от очакваното. ЕЦБ се опита да разсее опасенията за това, заявявайки, че показателят е бил повишен от еднократни плащания и че други показатели сигнализират за продължаващо забавяне.

Ръководителят на нидерландската централна банка Клаас Кнот обаче отбеляза, че нарастването на производителността, което според официалните представители би трябвало да спомогне за ограничаване на инфлационния натиск през тази година, все още не се е проявило. ЕЦБ ще публикува нови тримесечни прогнози тази седмица, като анализаторите, анкетирани от Bloomberg, не очакват съществени ревизии на инфлационните перспективи.

За юни прогнозата Nowcast на Bloomberg Economics сочи 2,3%, като се вземат предвид последните данни.