Десетки убити при нападение на Израел срещу палатковия град в Рафах

Израелските военни продължават операциите си срещу „Хамас“ в южния град Рафах в Газа въпреки решението на Международния съд

09:20 | 27 май 2024
Автор: Итън Бронър
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-малко 35 палестинци са загинали при израелски въздушен удар по лагер за разселени хора в южния град Рафах късно в неделя, съобщи управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването. 

Ударът е нанесен два дни след като Международният съд издаде решение, с което нарежда на Израел да спре операциите си в името на щаденето на цивилни граждани. 

Израелските военни съобщиха в изявление, че са извършили удара въз основа на „точна разузнавателна информация“ срещу „легитимни цели съгласно международното право“ и че са убили двама „високопоставени“ служители на „Хамас“, отговорни за операциите в Западния бряг. 

Районът, в северозападната част на Рафах, беше препълнен с палатки от хора, бягащи от нападението над града, за което администрацията на Байдън предупреди заради риска за живота на цивилните. Кадри в социалните медии показваха огън, който се разпространяваше по палатките, докато хората вадеха мъртвите и ранените. 

„Нашите екипи правят всичко възможно, за да спасяват човешки животи“, се казва в изявление на Международния комитет на Червения кръст, който допълва, че лекува хората от удара в полева болница. „Наложително е да се защитят цивилните граждани.“  

Районът не беше сред тези, които израелските военни наредиха да бъдат евакуирани, докато се подготвяха за нападението над Рафах, и привлече много хора, бягащи от райони, смятани за по-опасни.

Израелските военни заявиха, че са „наясно“ със съобщенията, че цивилни са пострадали вследствие на удара и предизвикания от него пожар, и че „инцидентът се разглежда“.

Израелските военни продължават операциите си срещу „Хамас“ в южния град Рафах в Газа въпреки решението на Международния съд. Длъжностни лица казват, че тълкуват решението от петък в Хага като разрешаващо продължаването на нахлуването, стига то да се извършва внимателно, като добавят, че военните извършват целенасочени удари в Рафах, далеч от пълно нахлуване.  

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа трябваше да бъдат възобновени тази седмица след среща в Париж между шефа на израелското разузнаване, ръководителя на Централното разузнавателно управление на САЩ и външния министър на Катар. 

Преговорите, целящи размяна на израелски заложници за палестински затворници и постигане на продължителна пауза в бойните действия, се провалиха заради настояването на „Хамас“ те да доведат до прекратяване на войната. Израел твърди, че войната може да приключи само с поражението на „Хамас“. Посредниците търсят език, който да бъде приет и от двете страни.

В решението си от петък Международният съд заяви, че „Израел трябва незабавно да спре военната си офанзива и всички други действия в губернаторството Рафах, които могат да причинят на палестинската група в Газа условия на живот, които биха могли да доведат до нейното физическо унищожение изцяло или частично“.

Формулировката на изречението доведе до различни тълкувания. Мнозина го смятат за заповед за прекратяване на офанзивата и именно така то беше широко отразено в петък. Но израелски официални лица твърдят, че заповедта е условна - че техните военни трябва да спрат всякакви действия, които биха могли да унищожат цивилни. 

Кампанията в Рафах няма да „доведе до унищожаване на палестинското цивилно население“, заяви съветникът по националната сигурност на Израел Цачи Ханегби в съвместно изявление с правните съветници на външното министерство. По-късно, говорейки по израелския Канал 12, Ханегби заяви: „Това, което искат от нас, е да не извършваме геноцид в Рафах. Ние не сме извършили геноцид и няма да го извършим.“

В неделя около Тел Авив прозвучаха сирени, които накараха жителите да се приберат в бомбоубежища, след като по данни на военните от Рафах бяха изстреляни осем ракети. От „Хамас“ поеха отговорност. Системата за противовъздушна отбрана на Израел прехвана всички тях.

Това беше първият подобен залп от ракети, достигнал Тел Авив от месеци насам, което според военни говорители е знак, че Хамас внася контрабандно нови оръжия в Рафах от Египет и е основна причина Израел да твърди, че трябва да изпрати свои сили там.

Каквото и да е имало предвид мнозинството в решението си с 13-2 гласа, страните членки могат да отнесат случая до Съвета за сигурност на ООН, който може да нареди на Израел да спре военното си нахлуване в Рафах под риск от санкции. 

За да избегне това, Израел ще разчита на ветото на САЩ в Съвета за сигурност. Като се има предвид неотдавнашното напрежение между министър-председателя Бенямин Нетаняху и президента Джо Байдън, в Йерусалим има опасения, че Вашингтон може да не му се притече на помощ, въпреки че изглежда вероятно в крайна сметка да наложи вето.

Напрежението в отношенията със САЩ, натрупано по време на седеммесечната война в Газа, се засили заради Рафах. Около 1,4 млн. палестинци се укриваха в Рафах, когато Израел заяви, че трябва да се преместят в по-безопасни райони в крайбрежния анклав в подготовка за инвазията си, която има за цел да унищожи четирите останали батальона на „Хамас“ там. 

САЩ заявиха, че няма безопасно място, където тези вътрешни бежанци да отидат, и че потокът от крайно необходими хуманитарни стоки в Газа отново ще бъде спрян, ако операцията в Рафах продължи. 

Близо един милион палестинци са избягали от Рафах в части на Газа, които са поне частично разрушени, като много от тях нямат подходящи санитарни условия или водоснабдяване. 

Дейвид Сатърфийлд, старши съветник по въпросите на Газа към Държавния департамент на САЩ, заяви, че в резултат на операцията в Рафах хуманитарната криза, която се забавяше, отново рискува да излезе извън контрол.

Сред проблемите е спирането на помощта от Египет след началото на операцията „Рафах“. Според израелски военен говорител в неделя част от тази помощ е започнала да влиза в Газа през израелския пропускателен пункт Керем Шалом.

Войната започна на 7 октомври, след като хиляди бойци на „Хамас“ преминаха през южната част на Израел, убиха 1200 души и отвлякоха още 250. В резултат на израелската контраатака са убити около 35 000 жители на Газа, според представители на „Хамас“, които не правят разлика между цивилни и бойци. САЩ и Европейският съюз считат „Хамас“ за терористична организация.