Гергес: Опасно за Израел, САЩ да не приемат решенията на съда

Фауаз Гергес, професор по международни отношения, London School of Economics

14:28 | 23 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Професоре, това ще има влияние върху психиката на Нетаняху и онова, което той прави по отношение на офанзивата в Рафах. Не би било наивно да кажем, че двете не са свързани.

Смятам, че би било опасно и за САЩ, и за Израел да не вземат решението на Международния наказателен съд на сериозно. Но не смятам, че са го взели много на сериозно. Вижте какво се случва през последните 24 часа в Израел.

Масирани нападки срещу Международния наказателен съд и неговия председател. Президентът на САЩ Джо Байдън, заяви, че решението е – цитирам – безобразие. Великобритания го окачестви като – цитирам - не особено полезно.

Истината е, че това решение е съществено и променя нещата.

Въпросите за вашата публика са следните.

Защо Западът, Великобритания и САЩ празнуваха заповедта за арест на президента Путин, когато той нахлу в Украйна?

Защо Западът, Великобритания и САЩ отхвърлят Международния наказателен съд, когато мери лидерите на Израел и Хамас със същия юридически аршин?

Това ви казва доста за света.

Професоре, доста държавни глави се опитаха да сведат до минимум броя жертви в Газа, особено в Рафах, което е изключително урбанизиран и гъстонаселен с жени и деца район. Тези усилия доведоха ли до нещо? Какъв е правилният начин да се говори с Израел, за да бъде убеден министър-председателят, да забави хода, за да се ограничи броя на жертвите. Коя е  правилната държава или човек, който може да го направи?

Задавате много добър и хуманен въпрос, плод на здравия разум. Ако се замислим, цялата международна общност иска от израелското военно правителство да не провежда мащабна офанзива на Рафах.

Там има 1.3 милиона бежанци. Градът е много малък. Въпреки това Израел настоява и напада части от Рафах, докато с вас си говорим. Ако искате да Ви отговоря на въпроса откровено, смятам, че това наистина е решение на САЩ – те предоставят оръжията, амунициите и политическата подкрепа.

Преди малко ме попитахте за Международния наказателен съд – вижте как президента Байдън прави всичко възможно и практически подкопава законовото право на САЩ за да защити израелския министър-председател.

В крайна сметка, без американското влияние и го наричам „влияние“, защото трябва да се спре потокът оръжия и амуниции, трябва да приемем решенията на международните институции и да се спре използването на вето от страна на САЩ в Съвета за сигурност на ООН, за да се предотврати създаването на палестинска държава.