В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Американска компания иска да произвежда батерии в България

Клифорд Олин, Мениджър по бизнес развитие в C4V, „В развитие“ 14.06.2024г.

15:15 | 14 юни 2024
Обновен: 17:19 | 24 юни 2024
Автор: Антония Косева

C4V има интерес да инвестира в България и в момента проучва потенциални партньорства с местни компании и инвеститори за потенциална гигафабрика. Според бизнес директорът Клифорд Олин до края на годината можем да очакваме официално съобщение по въпроса. Това разказа Клифорд Олин - Мениджър по бизнес развитие в C4V, в предаването "В развитие" с водеща Цветисиана Костова.

C4V със седалище Бингхемптън в щата Ню Йорк (бившата централа на NBN), разработва и произвежда литиево-йонни батерии за електромобили, мобилни устройства и други превозни средства, както и за индустриална употреба в слънчеви и вятърни инсталации.

Интересът към България бил предизвикан към добрата обезпеченост на страната ни с енергийни източници, както и цената на труда, каза Клифорд Олин. В момента в Европа най-голямата гигафабрика е на Tesla, която се намира в Берлин, но на континента работят още няколко производителя на батерии за електрическата мобилност.

Потенциалното влизане на C4V в България би им донесло предимството на по-ниски разходи за труд. Индустрията на електромобилите в Европа и САЩ, и инвестициите в нея, успяха да подкрепят развитието на производството на батерии. Евтиният свръхкапацитет от Китай, обаче, бе ограничен със специални мита в САЩ и Европа, които налагат мита за внос на китайски електромобили с оглед защита на местните американски и европейски производители.

Клифорд Олин е в България заради срещата му днес с държавния ни глава Румен Радев и Любомир Станиславов – главен изпълнителен директор на „Аутомотив клъстер България“.

Може ли в България да се изгради гигафабрика за производството на батерии? Как ще повлия това върху икономиката ни? Какво е бъдещето в сектора?

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.