Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Спадът в оптимизма на IT сектора у нас е плод на нормален цикъл и той ще се обърне

Крум Хаджигеоргиев, председател на УС на БАСКОМ, в "Бизнес старт", 14.06.2024

11:20 | 14 юни 2024
Обновен: 10:03 | 15 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Инвестиционният климат за IT компаниите у нас е по-скоро добър, страната продължава да бъде привлекателна за него. България е технологичен лидер в Балканския регион на фона на работата в Македония, в Косово и в останалите балкански страни. Ние сме припознат лидер. Спадът в оптимизма сред софтуерните компании в България се дължи на нормален цикъл, а намаленият темп на наемане на кадри скоро ще се обърне и отново ще говорим за недостиг на програмисти. Това каза Крум Хаджигеоргиев, председател на УС на БАСКОМ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Нашата IT индустрия и екосистемата през последните 20 години има доста стремглаво развитие и доста добре се окомплектова в цялост. Не говорим само за IT компаниите, а и за инвеститори, за фондове, за образователните институции, които също се развиват, подчерта Хаджигеоргиев. "Ние продължаваме да се развиваме и компаниите продължават да растат". 

"Държавата има политики, има и инфраструктура и определено може да се подобрява съвместната работа между IT сектора и държавната администрация".

Инвестиционният климат у нас е по-скоро добър, а страната остава привлекателна за IT компаниите, защото тук има създадени добри бизнеси и големи възможности за инвестиране, въпреки някои проблеми, които държавата и като цяло има в сектора. Това, което компаниите и инвеститорите гледат, е не само добри възможности за инвестиране, но и добра среда.

Среда, която е предвидима, в която можеш да очакваш по-скоро подкрепа, а не пречки за развитие, поясни събеседникът. "В този смисъл - да, има случаи, в които избора на инвеститора не е България, но виждаме и все повече случаи, в които големи чуждестранни компании идват в България, купуват местни компании или правят други инвестиционни крачки". 

За предизвикателствата в бизнес средата у нас гостът сподели: "Всеки път, когато имаме възможност, ние казваме, че за нас е важно данъчната рамка да е стабилна и предвидима. Смятаме, че такава, каквато е тя сега, е добра. Инфраструктурно е важно да има добри пътища, да има по-добра околна среда - по-добри болници и училища. Нашият основен актив в най-голяма степен са хората и тези хора трябва да имат все повече и повече възможности да искат да стоят в България и животът им да е приятен тук". 

"В този смисъл държавата има много какво да направи, така че нашите служители и колеги да искат да са тук или да искат да се връщат от чужбина". 

За факторите, които правят една IT компания успешна в България събеседникът коментира, че това са нейният ръст (една компания е успешна, когато тя успява да се разраства и нейният приход е добър), на второ място - дали тази компания е добър корпоративен гражданин на страната (дали дава обратно на обществото и участва в инициативи, които подпомагат развитието му). "Успехът не е само печалби. Той е ръст, който позволява на компаниите да дават обратно". 

В ерата на AI и възхода на изкуствения интелект софтуерната индустрия ще се промени, както и всяка друга област на човешкия живот, коментира още Хаджигеоргиев. "Той ще промени цялата индустрия и като цяло живота, защото в момента се намираме в началото на една огромна тактонска вълна. Тя ще подобри ефикасността на хората. Качеството на труд също ще се подобри, заради възможностите, които им се предоставят от изкуствения интелект".

Освен, че професионалистите ще станат много по-бързи, благодарение на достъпа до огромно количество идеи за възможни решения на различни проблеми и задачи в работата, но AI ще се докосне и до абсолютно всички ежедневни наши дейности, каза гостът.

"Целият шум, който ChatGPT донесе със себе си, всъщност дава възможност за това множество други инициативи, които не се числят точно към генеративния изкуствен интелект, също да привлекат инвеститори и да се отвори поле за иновации в тази област. В този смисъл - всичко в живота ще се подобри". 

В контекста на IT индустрията, това, което вече сме забелязали, че се случва е, че ако не сме първи, много бързо ще изостанем значително, защото скоростта на промяна е огромна, каза председателят на УС на БАСКОМ. "Един програмист, който пише код, може да бъде 20, 30, 50% по-ефективен и по-бързо да пише код, благодарение на различни софтуерни продукти".

Влиянието на AI върху скоростта, с която хората учат и колко бързо можеш да възприемеш информация, която е обработена и компресирана от AI, също е много значим фактор, който ще даде отпечатъка си върху бъдещето ни, подчерта Крум Хаджигеоргиев. "Хората и в частност IT секторът бързо започват да използват възможностите на AI, за да работят по-добре и по-качествено". 

Спадът в оптимизма сред софтуерните компании в България събеседникът коментира, като каза, че това се дължи на нормален цикъл. "ИТ секторът предоставя услуги на всички други сектори. Икономиката беше в не толкова розово положение през последните една-две години и съответно продуктите и проектите на компаниите не растат толкова бързо и не се продават толкова много. Нашите клиенти забавят решения за започване на инвестиционни проекти и инвестиционни решения и съответно нашите планове, че работата ще се случва със скоростта и с мащаба, който се случваше преди две-три години, намаля. Но оптимизмът е по-нисък, не защото ние сме много зле, а защото ръстът се забави малко, но пак е ръст. Компаниите растат". 

"Намаляването на предлагането на работни места в сектора се случва по абсолютно същата причина - забавя се ръстът на приходите, както и нуждата да се наема с високи темпове. Но е въпрос на сравнително кратко време отново да се обърнат нещата и да говорим отново за липса на достатъчно програмисти, че няма хора, няма мениджърски кадри и че трябва да ги произвеждаме". 

Как българските компании задържат талантите си? Променят ли се условията, които те предлагат? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.