Смекчава ли САЩ отношението към плана за Рафах, част 1

Пол Уолъс, Bloomberg Дубай

11:00 | 23 май 2024
Обновен: 12:33 | 23 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Това е много важна история, защото имаме свои източници. Ние от Bloomberg говорихме с американски политик. Какво знаем за намаляването на колебанията на САЩ по отношение на евентуалната пълномащабна офанзива на Израел по суша в Рафах?

Да, точно така, наистина е много важно и мисля, че онова, което показва е, че САЩ има по-малко опасения в момента относно онова, което Израел и израелските отбранителни сили правят в Рафах.

Те все още не са стигнали до центъра на града – силите са още в покрайнините на града – превзели са граничния пункт в Рафах, между Египет и Газа. Изглежда, че американците подават сигнали, че са по-щастливи от онова, което Израел прави за хуманитарната ситуация в момента, отколкото бяха преди седмица.

Именно това е въпросът ми – защо? Защо имат по-малко опасения сега?

Не е изцяло ясно, но смятам, че онова, което САЩ вижда от операцията в Рафах не е огромния брой цивилни жертви, от който се опасяваха. Да, със сигурност има цивилни жертви в Рафах, но не огромния брой, който се смяташе, че ще има само преди няколко седмици.

Почти милион цивилни в Рафах са се изтеглили вън от града, практически изтикани на север от израелските отбранителни сили.

Тоест, от тяхната гледна точка, понеже толкова много хора са напуснали или са вън от Рафах има по-малко притеснения по отношение на цивилните жертви, които могат да се случат. Все пак, има стотици хиляди цивилни, които все още живеят в Рафах. Още една история придоби важност в последно време – видяхме репортажи за отчаяни палестинци, които нападат камионите с американска хуманитарна помощ, в опит да достигнат до храна. Какво ни казва това за ситуацията на място?

Това показва колко хаотични са нещата в Газа. Както споменахте, помощта която достига до Газа посредством този плаващ кей, построен по брега на Газа от САЩ, доказва, че разпределението е много трудно.

ООН казва, че – цитирам - каквото и да прати по този кей до складовете, където да бъде обработено и разпределено както трябва, изобщо не стига до тях.

Цивилните в Газа, които са отчаяни да получат помощ, блокират камионите, които слизат от кея и взимат храната за себе си. Това е напълно очаквано, предвид ситуацията там.

Това говори за вакуум във властта. Онова, което израелските отбранителни сили правят, е да разчистват райони от бойци на Хамас, но не ги задържат и се движат много бързо.

Така че има само няколко района в Газа, където има бойци на израелските отбранителни сили. Това означава, че няма управляващ орган в по-голямата част на ивицата Газа.

САЩ и други твърдят, че това означава, че банди завземат райони или че Хамас се прегрупира.