Китай проучва мита за вноса на свинско месо от ЕС, част 1

Оливер Крук, Bloomberg Берлин

14:00 | 17 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Каква е оценката ви, какво да очакваме? Няма голяма изненада, че стигнаха до някакви ответни мерки, но какви?

Има някакви ранни признаци, по-скоро слухове и съобщения в китайските медии, че в отговор на митата за електромобилите за внос в Европа, може да помислят за мерки за свинското за Китай.

Изглежда, че като ответна мярка това е лостът, който ще потърсят.

По-уверени сме на пазара на електромобили, но току-що научих от достоверен източник, че половината от внесеното 1,55 млн тона свинско месо миналата година е било от ЕС. Испания е най-големия доставчик.

Всичко това са просто отделни парчета информация. Що се отнася до действията на пазарите, фючърсите отварят едва в 0930ч нюйоркско време и съм сигурен, че ще ги проверим. Но какво е заключението?

Заключението е, че като бе повдигнат въпроса за електромобилите за ЕС, сега има ответна реакция. Въпросът е дали това само началото? Дали не сме на прага на нещо, което накрая ще се превърне в търговска война?

Това е големия въпрос за мнозина. Докато различните блокове издигат търговски бариери, за да попречат на по-евтините стоки да влизат, според мен ЕС би трябвало да се тревожи колко по-бързо действат САЩ и колко по-бавно реагира Европа. И в резултат колкото по-голяма цел става европейският пазар за голяма част от китайския износ?

След митата за електромобилите и евентуалната ответна мярка при свинското месо, какво следва? Има ли друг сектор, който да следим от двете страни?

Някои от уязвимите сектори на европейците са индустрията на лукса. Дори и в самите електромобили. Голяма част от европейските компании имат съвместни дружества в Китай, които са зад търговските стени на Китай.

Това, което не е там, са най-най-скъпите коли. Например Mercedes-Benz, които правят своите Maybach в Щутгарт. После колите се пренасят от Европа за Китай.

При издигане на търговски бариери, ще понесат удари.

Така че си мисля за автомобилния сектор. Говорих миналата седмица с висши ръководители на тези компании, след като стана ясно за митата. Но в момента става дума кои имат глобален производствен отпечатък.

При електромобилите трябва да помислим. Ако трябва да правят все повече коли локално, това ще доведе до много различни модели на пазара и ще има огромни последствия за автоиндустрията.

Но ако нещата се разраснат и в други индустрии, тази динамика ще се усети в най-различни продукти.