Милър: Израел губят информационната война

Арън Дейвид Милър, старши научен сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир

16:00 | 23 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Дори без издадени заповеди за арест, колко точно вреда е нанесена?

Не става въпрос само за вреда. Войните се водят със стратегически и политически средства, но и с информация. За мен е ясно от месеци, че Израел губят информационната война от месеци насам.

Може да е имало два наратива в дните след нападението на Хамас на седми октомври, но този наратив вече е един и това е имиджът, реалността и международното заклеймяване на преследването на Израел във войната срещу Хамас.

Смъртта на палестинци и хуманитарната катастрофа - всичко това е в градината на Израел.

Международният наказателен съд наистина отвори нова страница. Мисля, че това е първият път в историята, когато искане за издаване на заповед за арест се отправя за главата на демократична страна.

Защото точно това е направил Главният прокурор на Международния наказателен съд. Той е подал молба за издаване на заповед за арест, която ще се гледа от трима съдии извън съда от общо шест, които са в съда.

Това е лошо добро място за Израел, в компанията на Владимир Путин. През февруари 2023 съдът подаде молба за заповед за арест за Путин и отне само месец тя да бъде издадена. Така че ако се случи, това ще стане относително бързо и ще има последици от рода на онези, които предположих, че ще има в поста си в Twitter.

Натискът може да се използва при преговорите, но трябва да се ползва ефективно. Ситуацията трябва да се преценява правилно. Заявлението на Международния наказателен съд носи всички негативи в краткосрочен план, които изложих в онзи пост в Twitter.