Две петролни сделки разкриват проблема на ОПЕК+

Докато клубът на износителите на петрол се фокусира върху влиянието върху цените, други участници работят за намаляване на експозицията си към тях

12:03 | 16 юни 2024
Автор: Лиъм Денинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ОПЕК+ е озадачена, че пазарът на петрол някак си е разбрал погрешно последните корекции на неговата мрежа от цели за производство на петрол, отделяния и връщане на барели, които сега имат цялата яснота на данъчна декларация. Суровият петрол Brent се понижи, след като клубът на износителите на петрол се срещна и посочи, че иска да отмени някои съкращения на добива. Това накара няколко министри да упрекнат мечи анализатори и репортери и да повторят стабилизиращия ефект на групата - от сцената на икономическа конференция в Русия, де факто съпредседателят на ОПЕК+, който в момента е ангажиран в не толкова стабилизираща инвазия на своя съсед. Цените на петрола се покачиха малко.

Такива като енергийния министър на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман изглежда са съсредоточени върху разсейване на пазара, може би дори подсвирквайки покрай гробището. Две транзакции показват защо. Няколко дни преди срещата на ОПЕК+, ConocoPhillips, най-голямата американска компания за проучване и производство, обяви сделка за 23 милиарда долара, включително поет дълг, за придобиване на Marathon Oil Corp. Ден по-късно Рияд обяви вторично предлагане на акции в Saudi Arabian Oil Co. , или Saudi Aramco, които събраха малко над 11 милиарда долара.

Сделката на Conoco продължава консолидацията на фрагментирания петролен и газов сектор на САЩ. През 2019 г. главният изпълнителен директор на Conoco Райън Ланс посочи, че въпреки прехваления успех на шистовия бум, свързаните с това прекомерни разходи са разрушили възвръщаемостта на индустрията. Инвеститорите, изгорени от това и имащи предвид опасенията за изменението на климата, също няма да плащат повече за петролната опция, включена в акциите на E&P. Вместо изобилие, те поискаха устойчивост, илюстрирана с мащаб, ефективност и парични изплащания.

Проработи. Между края на 2019 г. и края на 2023 г. средният нетен дълг на сектора на E&P падна от 3,7 пъти Ebitda до 1,2 пъти, а съвкупният свободен годишен паричен поток скочи от $6,2 милиарда на $33,1 милиарда. Общата възвръщаемост на енергийните акции надмина S&P 500 с 10 процентни пунктове. Консолидацията изигра голяма роля чрез укрепване на балансите, намаляване на режийните разходи и обединяване на съседни площи за по-ефективно сондиране. Общият дял на шистовите ресурси в САЩ, контролирани само от интегрирани петролни компании плюс Conoco, скочи от 14% през 2019 г. до 25% днес, според Rystad Energy. В сърцето на шистовия Пермски басейн само шест фирми сега контролират 62% от останалите ресурси.

Преди около десетилетие, в разгара на първия шистов бум на петрола, неудобната фраза "стабилен добив" беше често споменавана; идеята е, че с отключените ресурси на шисти, производителите на петрол щяха да преминат от рискови сондажи към надеждно пробиване на кладенци по начина, по който фабрика произвежда части. Тогава това беше амбициозно, като се има предвид финансовата невъздържаност на индустрията, но е по-близо до посоката, в което хора като Conoco поемат нещата сега, фокусирани върху използването на платформи и екипи за фракинг ефективно в по-голям, диверсифициран набор от ресурси, вместо да ги добавят и премахват в зависимост от колебанията в цените на петрола.

ОПЕК+, от друга страна, остава в бизнеса с управление на цените. Още през 2016 г., когато принц Мохамед бин Салман за първи път направи своя опит да преработи Саудитска Арабия, той каза на Bloomberg Businessweek, че „не ни интересуват цените на петрола – 30 или 70 долара, те всички са еднакви за нас“. Звучеше свръхамбициозно и се оказа така. Както отбеляза наскоро главният икономист на Bloomberg за нововъзникващите пазари Зиад Дауд, множеството проекти за трансформация на Рияд са повишили, вместо да намалят, нужната цена на петрола, която ще избегне дефицит в бюджета.

Това обяснява решението да се продаде още една част от Aramco. Първоначалното публично предлагане през 2019 г. също беше упражнение за управление на цените, като Саудитска Арабия избра продажба предимно на вътрешния пазар, отчасти за да достигне произволна оценка от 2 трилиона долара, която възпря международните инвеститори; ниво, което достигна доста бързо и за кратко. По това време министърът на енергетиката отново смъмри тези, които казваха, че оценката от 2 трилиона долара е твърде висока. Трябва да се отбележи, че последната продажба на акции, за която се съобщава, че е била насочена предимно към чуждестранни купувачи, беше на цена под нивото на IPO и при значително по-висок дивидент.

Продължаващата зависимост на Саудитска Арабия от приходите от петрол също обяснява защо, далеч от това да не се интересува от това накъде се движат цените, министърът на енергетиката стана известен с изненадите на пазара - доброволно съкращаване на производството тук, удължаване там - предназначено да притисне късите продавачи. А Саудитска Арабия е една от най-силните икономики в ОПЕК+.

Мечата реакция на последното съобщение може да подцени готовността на Саудитска Арабия да задържи барелите по-късно тази година, ако цените паднат твърде много. И все пак сигналът за връщане на барели, с колкото и фини нюанси да беше, нямаше как да не напомни на пазара, че тези резервни барели чакат там, надвиснали над всякакви ралита.

По-широкият проблем за ОПЕК+ е, че докато министрите се съсредоточават върху опитите да овладеят цените на петрола, други участници работят за намаляване на експозицията си към тях.

От страна на предлагането, Conoco и други петролни гиганти в САЩ не преследват цената на петрола, а по-скоро се предпазват от нея, като постигат все по-ниски производствени разходи. Колкото и първият шистов бум да предизвика ОПЕК преди десетилетие – принуждавайки я да се разшири в ОПЕК+ – групата сега се конкурира с по-слаб, по-малко задлъжнял сектор за добив и това е добив, който е по-способен да издържи на нестабилни цени. Продължаващото поставяне на рекорди в производството на петрол в САЩ е причината ОПЕК+ сега да се опитва да върне повече от своите барели обратно на пазара, за да укрепи своя дял.

А рационализацията на шистите далеч не е завършена. Около 40% от сондажите за шистови кладенци се управляват от частни компании, които представляват само 27% от производството, според Bernstein Research. Консолидирането на тези по-малки фирми ще намали допълнително цените на рентабилност. Междувременно безпрецедентното освобождаване на стратегически петролни резерви от президента Джо Байдън през 2022 г. показа, че нациите с големи потребители са готови да се намесят, когато цените скочат.

От страна на търсенето, ОПЕК+ може да бъде развеселена от скорошното забавяне на растежа на продажбите на електромобили. Но по-широкият контекст е това, което има значение тук. Моделите с щепсел все още представляват почти целия ръст в продажбите на пътнически автомобили в световен мащаб и 40% от продажбите на най-големия пазар, Китай. Дори в изостаналата Северна Америка пазарният дял на електромобилите е нараснал от едно на петдесет през 2019 г. до около едно на десет возила до края на 2023 г. Както при шистовите барели, но още повече, тенденцията на разходите при чистите технологии остава низходяща.

Работата за поддържане на цените високи увеличава паричния поток за съперничещите производители на ОПЕК+ и увеличава стимула за клиентите да диверсифицират потреблението си на енергия далеч от петрола. Ако пазарът не купува вашата история, понякога просто се нуждаете от нова история.

Лиъм Денинг е колумнист на Bloomberg, който се занимава с енергетика. Бивш банкер, той е редактирал рубриката Heard on the Street на Wall Street Journal и е писал рубриката Lex на Financial Times.