Саудитска Арабия вече се нуждае от петрол oколо $100 заради съкращенията на ОПЕК+

Нивото за рентабилност е по-високо от текущата цена за фючърсите на международния бенчмарк Brent, които се търгуват близо до 89 долара за барел

13:12 | 19 април 2024
Автор: Грант Смит и Абир Абу Омар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия ще има нужда от по-висока цена на петрола, отколкото се смяташе досега, докато лидерът на ОПЕК+ оглавява съкращенията на производството на групата, според Международния валутен фонд.

Рияд ще се нуждае от средна цена на петрола от 96,20 долара за барел, за да балансира бюджета си, ако приемем, че поддържа стабилен добив на суров петрол близо до 9,3 милиона барела на ден тази година, каза базираният във Вашингтон фонд в своята регионална икономическа перспектива в четвъртък.

Това е с 21% повече от предишна прогноза през октомври, когато МВФ прогнозира, че кралството ще изпомпва 10 милиона барела на ден през 2024 г. Това също е по-високо от текущата цена за фючърсите на международния бенчмарк Brent, които се търгуват близо до 89 долара за барел.

Саудитците поведоха картела ОПЕК+ в ограничаването на добива, за да предотвратят глобалния излишък на суров петрол и да укрепят цените, задълбочавайки съкращенията с 1 милион барела на ден от миналия юли. Мерките помогнаха за стимулиране на пазара, но тъй като Рияд жертва обемите на продажбите, се нуждае от по-висока цена, за да компенсира.

„Саудитската държава може да се нуждае от цена на петрола, по-близо до 108 долара за барел тази година, за да финансира разходите си, след като се вземат предвид вътрешните инвестиции от държавния инвестиционен фонд", каза Зиад Дауд, главен икономист за нововъзникващите пазари за Bloomberg Economics.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори ще се съберат на 1 юни, за да обмислят дали да продължат ограниченията през втората половина на годината. Тъй като конфликтът в Близкия изток укрепва пазара, някои анализатори очакват, че ОПЕК+ може да започне да отпуска ограниченията.

Кралството се нуждае от значителни приходи, за да финансира амбициозните планове за трансформация на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, които включват харчене на стотици милиарди долари за всичко - от футуристични градове като Неом до спортисти от най-висок клас.

Правителството прибягна до дълг като начин за преодоляване на някои пропуски, продавайки облигации за 12 милиарда долара през януари, което се равнява на повече от половината от фискалния дефицит, прогнозиран за тази година.

Неом също така планира дебютна продажба на облигации в риали по-късно тази година, тъй като търси повече източници на финансиране, съобщи Bloomberg тази седмица.

Стремежът на кралството към преки чуждестранни инвестиции досега не е успешен. Правителството иска да достигне 100 милиарда долара ПЧИ годишно до 2030 г., което е приблизително три пъти по-голямо, отколкото някога е постигано, и около 50% повече от това, което Индия получава днес.

Според изчисленията на МВФ Казахстан и Иран, други членове на ОПЕК+, също отбелязаха повишаване на ценовите нужди. Но рентабилността за няколко други в групата - които не са направили толкова големи жертви на продукцията като саудитците - остана като цяло стабилна или дори намаля.

Ако приемем, че кралството облекчи съкращенията на доставките и възобнови производството до 10,3 милиона барела на ден през следващата година, изискването за цена за рентабилност трябва да спадне до 84,70 долара за барел, според МВФ.