Израел иска да продължи преговорите, част 1

Пол Уолъс, Bloomberg Дубай

14:04 | 24 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

По-рано тази седмица двамата с Вас седяхме тук и обсъждахме един репортаж, който публикувахме в Bloomberg. Разговаряхме с американски политик, който ни каза, че след посещението на Джейк Съливан в региона, някои от опасенията за пълномащабна атака на Рафах са се разсеяли. Сега чуваме, че Израел наистина се подготвя за тази офанзива по суша. Каква е най-новата информация?

Мисля, че е така. Те наистина се подготвят за тази офанзива по суша. Израел за пръв път спомена влизането в Рафах още през януари и постоянно се говори за това оттогава насам.

Още от самото начало те заявиха, че ще първо оставят цивилното население да напусне града. Има приблизително 1.4 милиона души там. Повече от половината от цивилното население на Газа.

САЩ никога не са заявявали, че няма да приемат никакво нападение над Рафах. Те само заявиха, че ще приемат нападение само ако на цивилните бъде позволено първо да напуснат града.

Имаше голям скептицизъм и в момента все още го има, че всички хора могат безопасно да напуснат града. Израел твърди, че напусналите са милион. ООН, които направиха изявление преди седмица заявихха, че става дума за 800-850 000 цивилни са напуснали.

Много от тях вече са напуснали, но вероятно все още има 300-400 000 цивилни в града, което прави всяка предстояща атака потенциално много смъртоносна ако те не напуснат.

Освен това остава въпросът с условията, при които живеят хората напуснали Рафах.

Сам Дахер, нашият кореспондент от Саудитска Арабия спомена факта, че палатките вече струват по 1000 долара. Не става дума само за това, че хората трябва да напуснат Рафах, а и за условията, при които са принудени да го направят, но и за условията, при които живеят.