Светът се нуждае от повече батерии за EV, но не толкова много

Предложените инсталации ще имат капацитета да произвеждат повече батерийни клетки, отколкото изисква световната икономика

10:01 | 16 юни 2024
Автор: Дейвид Р. Бейкър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вълната от строящи се фабрики за батерии по света ще може да произвежда много повече клетки, отколкото се нуждае световната икономика, предупреждава BloombergNEF в нов доклад.

Търсенето на литиево-йонни клетки нараства бързо, тъй като производителите на автомобили електрифицират своите автопаркове, а комуналните услуги инсталират големи батерии, за да стабилизират електрическата мрежа. Но производителите обявиха толкова много нови фабрики, че капацитетът ще надмине търсенето до края на десетилетието, според BNEF.

До края на 2025 г. глобалната индустрия за батерии ще може да произвежда повече от пет пъти повече клетки, отколкото светът ще има нужда през тази година, прогнозира BNEF в последната си прогноза за електрически превозни средства.

„Това е добра новина за производителите на автомобили и купувачите на електромобили, но бележи време на предизвикателство за новите участници в индустрията на батериите“, се казва в доклада.

Свръхпредлагането е най-остро в Китай, където производственият капацитет ще надхвърли годишното търсене на батерии с поне 400% до края на десетилетието. Това е проблем и в САЩ, където президентът Джо Байдън превърна изграждането на вътрешна верига за доставки на батерии в един от основните си климатични и индустриални приоритети. Сред усилията за увличане на производителите на батерии миналата година администрацията предложи условен заем от 9,2 милиарда долара на Ford Motor Co. за изграждане на три фабрики за батерии.

Европа също е изправена пред пренасищане с капацитет за батерии, но правителствата настояват за повече. Шведският производител на батерии Norvolt AB има завод в процес на изграждане в Германия, но министърът на икономиката на страната Робърт Хабек вече лобира пред компанията да построи друг.

Някои планирани фабрики по света може да бъдат отложени или отменени поради свръхкапацитета на индустрията, според Яой Секин, ръководител на изследванията за съхранение на енергия в BNEF. Ford, например, засили плановете си за увеличаване на производството на електрически превозни средства, позовавайки се на ценова война за коли и камиони, захранвани с батерии.

„Това ще бъде проблем навсякъде, включително САЩ“, каза тя в имейл.

В същото време химичните вещества, използвани за производството на батерии, се променят. Докладът установи, че литиево-железните фосфатни батерии набират популярност за захранване на електрически автомобили, особено сред китайските производители на автомобили. Техните съставни материали са по-евтини от стандартните литиево-йонни клетки, които използват никел, манган и кобалт, и промяната може значително да намали бъдещото търсене на тези метали. BNEF намали прогнозата си за количеството никел, използван в батериите през следващата година с 25%.