Израел иска да продължи преговорите, част 2

Пол Уолъс, Bloomberg Дубай

14:03 | 24 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Всичко това се случва на фона на тези потенциални преговори за примирие, които продължават. От няколко седмици са оставени на пауза. Поне това беше информацията, която ни даде катарски политик, когото интервюирахме по време на катарския икономически форум. Изглежда, че нещо се е случило вчера. Беше пуснат запис как жени военнослужещи в израелската армия са отвлечени от Хамас. Семействата на отвлечените пуснаха тези видеа. Много е шокиращо и общественото мнение отново е повлияно - да окаже натиск върху Израел да се върне на масата на преговорите. Има ли надежда, че нещо може да се получи при втория опит?

Смятам, че има. Проблемът с тези преговори е, че единственото примирие приключи на 1 декември. Това беше едноседмично примирие, през което част от заложниците бяха освободени – около половината от 250 души, взети за заложници на 7 октомври.

Постоянно се говори, че сме близо до сключване на споразумение, но никога не стигнахме до там.

През последните две-три седмици, с израелските военни, които се опитват да изтикат хората от Рафах и нападението, което изглежда вероятно, преговорите изглеждат мъртви.

Както споменахте, катарският министър-председател е един от ключовите медиатори в преговорите и го спомена. Той заяви, че – цитирам – са в задънена улица и преговорите са спрени.

Изглежда, че преговорите са възобновени в момента. Има предположения, че ръководителят на МОСАД и ръководителя на ЦРУ ще се срещнат скоро, вероятно катарски и египетски медиатори.

Смятам, че трябва да подчертаем, че най-големият проблем, който съществува от дълго време между Хамас и Израел е това, че Израел твърди, че всяко примирие ще е временно и войната трябва да продължи докато Хамас не са победени и/или не се предадат, а Хамас иска да направи всяко примирие ефективно постоянно.

Има голяма дистанция между двете страни, но поне Израел дава сигнали, че отново иска да се върне към преговорите.