Търговията и Китай станаха изненадващ център на Г-7

Китай е подложен на удари в демонстрацията на единство на Г-7 - отправя се заплаха за търговска ескалация. Великобритания остава встрани

09:00 | 26 май 2024
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Участието на Китай в световната търговска система беше остро критикувано от финансовите ръководители на Групата на седемте в демонстрация на единство, придружена от заплаха за по-нататъшна ескалация.

Клубът на министрите и централните банкери от богатия свят приключи срещата си в италианския град Стреза на брега на езерото в събота с комюнике, в което втората по големина икономика в света беше посочена поименно и страната беше обвинена, че вреди на икономиките на търговските си партньори.

„Като потвърждаваме интереса си към балансирано и реципрочно сътрудничество, ние изразяваме загриженост относно всеобхватното използване от страна на Китай на непазарни политики и практики, които подкопават нашите работници, индустрии и икономическа устойчивост“, заявиха те. „Ще продължим да наблюдаваме потенциалните отрицателни въздействия на свръхкапацитета и ще обмислим предприемането на стъпки за осигуряване на равнопоставеност.“     

Тези предупредителни думи последваха съобщението на администрацията на Байдън късно в петък за повторно налагане на мита върху стотици стоки, внасяни от Китай. Изострянето на реториката може да е само прелюдия към по-нататъшно напрежение, ако Доналд Тръмп си възвърне Белия дом на изборите в САЩ по-късно тази година. 

Вашингтон остава основният протагонист в натиска върху Китай, въпреки че по-рано през седмицата министърът на финансите Джанет Йелън подчерта, че участниците в Г-7 от Германия, Франция и Европейския съюз също са недоволни. Френският министър на финансите Бруно Льо Мер беше един от участниците, които настояваха за единен фронт.

„Въпросът за митата спрямо Китай е обективен факт, а не политически избор“, заяви пред репортери на заключителната пресконференция италианският министър на финансите Джанкарло Джорджети, който председателстваше срещата. „Когато САЩ, със своя Закон за намаляване на инфлацията, започнаха да провеждат такъв тип политика, това наложи размисъл, също и в рамките на ЕС, как да се държим в такива ситуации.“

Америка ще позволи да изтекат тарифните изключения за около половината от 400 продукта, които бяха пощадени, съобщи в петък Службата на търговския представител на САЩ. Срокът на действие на още 164 изключения ще бъде удължен до май следващата година. 

По-рано през седмицата Китай сигнализира, че е готов да наложи мита в размер на 25 % върху вносните автомобили с големи двигатели, подчертавайки как пререканията за автомобилите - една от най-големите индустрии в Европа - се отразяват силно в настоящия спор.

Китайският производител BYD Co., който миналата година изпревари Tesla Inc. като най-големия световен производител на електромобили, планира да пусне своя хечбек Seagull в Европа през следващата година. След въвеждането на тарифи и модификации, за да отговори на европейските стандарти, ръководството очаква да го продава на континента за по-малко от 20 000 евро.

Вредни практики
Езикът в комюникето на Г-7 намеква за възможни ответни мерки от страна на групата като цяло. 

„Ще работим, за да направим нашите вериги за доставки по-устойчиви, надеждни, диверсифицирани и стабилни и да реагираме на вредните практики, като същевременно защитаваме критичните и нововъзникващите технологии“, заявиха министрите. „Ще обмислим, когато е необходимо, подходящи мерки за насърчаване на премахването на риска и диверсификацията на доставките.“

В рамките на Г-7 продължава да съществува спектър от възгледи за това докъде да се повиши температурата в сферата на световната търговия. 

Британският финансов министър Джереми Хънт например заяви в интервю за телевизия „ Bloomberg“, че страната му няма да бърза с налагането на мерки.

„Наистина е важно светът да не се върне неволно към протекционизма“, каза той. „Нашата отправна точка е наистина да помислим добре, преди да наложим мита или търговски корективни мерки. Но все още преминаваме през подробната работа, необходима за вземане на решение.“

Самият Джорджети призна, че в рамките на групата съществуват различни степени на загриженост.

„Безспорно е, че има различни гледни точки за това как да се справим с този въпрос и трябва да се изправим пред него, осъзнавайки възможните ответни мерки от страна на Китай“, каза той. 

Въпреки това общият резултат от срещата, която първоначално се очакваше да се съсредоточи най-вече върху инженерната помощ за Украйна, заедно с дискусиите за световната икономика, сега включва най-настойчивия език, около който групата някога се е обединявала по отношение на Китай, в съвместен документ, в който обикновено почти не се споменава търговията. 

Това, което може да последва на първо място, е задълбочено проучване на възприеманата заплаха, която Китай представлява - стъпка, за която Льо Мер настояваше.

„Подкрепяме работата, в сътрудничество с други съответни направления, за оценка на макроикономическото въздействие на субсидиите и други мерки на индустриалната и търговската политика в световен мащаб“, заявиха министрите, като освен това се ангажираха „да насърчават диалога с трети държави по въпроси, свързани с индустриалните политики, икономическата фрагментация, рисковете от пазарна концентрация и свръхкапацитета“.