Турските лихвени проценти са достигнали своя връх, но не и инфлацията

Растежът на кредитите в лири се забавя и се наблюдава дедоларизация на банковите депозити, валутното кредитиране се разширява с по-бързи темпове

19:10 | 22 май 2024
Автор: Павел Велев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Този месец централната банка на Турция ще отмине последния скок на инфлацията до около 75%, като вероятно ще удължи паузата на лихвените проценти, която оправдава с по-оптимистични прогнози.

Най-високите номинални лихвени проценти сред страните от Групата на 20-те най-накрая се отразяват на икономиката, която трябва да се бори с едно от най-високите нива на инфлация в света. И, което е рядкост за Турция, инфлационните очаквания намаляват въпреки дългия непрекъснат период на бързото увеличаване на цените.

Тъй като инфлацията е на път да започне да се забавя през следващия месец, икономистите са единодушни, че за първи път от февруари насам в четвъртък политиците ще запазят референтната си стойност на 50%. Световни банки от UBS Group AG до Citigroup Inc. прогнозират, че лихвите ще се понижат преди края на тази година.

Турските очаквания се разминават от общата инфлация | Източник: Турска централна банка, TurkStat

Ако властите оставят лихвите непроменени за второ поредно заседание, едва ли ще означава, че политиците са се приближили към коригиране на настъпателната позиция, само месец след като управителят Фатих Карахан обеща да направи "всичко необходимо", за да овладее цените, и след това ревизира нагоре целта на централната банка за инфлация в края на годината до 38%.

Според кредитори, сред които Morgan Stanley и HSBC Holdings Plc, повишаването на лихвените проценти все още не е на дневен ред. Ако до юни липсва подобрение в динамиката на инфлацията, "може да се оправдае обсъждането на по-нататъшно затягане", заяви в доклад икономистът на HSBC Мелис Метинер.

"Предстоящите публикации за индекса на потребителските цени вероятно ще бъдат от решаващо значение", каза тя. "Ако тенденцията към подобрение, наблюдавана през април, се запази, създателите на политиката могат да се чувстват по-спокойни относно запазването на лихвените проценти, което според нас е тяхното предпочитание."

Какво казва Bloomberg Economics...
"След като основният лихвен процент остава непроменен, очакваме централната банка да продължи да се опира на алтернативните си инструменти. В това отношение в действие са ревизиите на инструмента й за определяне на задължителните резерви, ограниченията за ръст на кредитите и банковите регулации, които да спомогнат за поддържане на рестриктивни финансови условия." - Селва Бахар Базики, икономист.

Пътят на политиката на Турция е по-ясен, след като премина през пазарни сътресения преди местните избори в края на март, които намалиха чуждестранните резерви и оказаха натиск върху местната валута. Оттогава лирата леко поскъпна, като централната банка рязко подобри нетните си резерви - без суаповете с търговските кредитори - с увеличаването на притока на средства.

Но докато растежът на кредитите в лири се забавя и се наблюдава дедоларизация на банковите депозити, валутното кредитиране се разширява с по-бързи темпове.

"Валутната стабилност дава възможност за поемане на повече рискове", заяви в бележка икономистът на Bank of America Corp. Зумрут Имамоглу. "Въпреки че макропруденциалните мерки бяха много ефективни по отношение на растежа на заемите в лири, централната банка може да въведе нови мерки за ограничаване на растежа на валутните кредити и разходите по кредитни карти, ако инфлационната инерция се окаже по-силна от очакваното през следващите месеци."

Чуждестранни инвеститори купиха най-много турски облигации от 2013
Отвъдморските инвеститори напоследък увеличиха покупките на турски облигации напоследък | Източник: Централна банка на Турция, Bloomberg

Ако лихвените проценти не се променят в обозримо бъдеще, фокусът все повече ще се измества върху планираната фискална корекция и алтернативните инструменти за затягане на политиката.

Що се отнася до паричната политика, икономистът от Morgan Stanley Ханде Кучук заяви, че допълнителните мерки ще се съсредоточат върху ликвидността с възможни стъпки като увеличаване на коефициента на задължителните резерви, "за да се подпомогне трансмисията на основния лихвен процент към междубанковия лихвен процент и към по-широките финансови условия".

Има и други предизвикателства. Потребителските разходи и устойчивата инфлация в сектора на услугите остават твърде високи, за да бъдат по вкуса на официалните лица. Карахан заяви, че централната банка вярва, че по-строгата парична политика - която действа със закъснение - ще помогне за охлаждане на вътрешното търсене през втората половина на годината.

"Все още предстои да видим значително забавяне на вътрешното търсене и инфлацията", каза Кучук. "Ето защо очакваме, че комитета за монетарна политика ще остави отворена вратата за по-нататъшни повишения срещу рисковете за прогнозирания път на дезинфлация."