Големите банки и фармацевтичните гиганти в Европа опровергаха прогнозите за спад

Банките доказват, че повишаването на рентабилността до голяма степен ще се задържи

19:00 | 20 май 2024
Обновен: 19:17 | 20 май 2024
Автор: Хлое Мели, Маги Шилтах
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските банки и фармацевтичните гиганти надминаха очакванията за приходите си през първото тримесечие, което е сигнал за потенциални повишения на прогнозите.

Финансовите и здравните услуги са единствените подсектори на индекса MSCI Europe, които отбелязаха ръст на печалбите въпреки очакванията за спад, показват данни на Bloomberg Intelligence. Като цяло спадът на приходите на индекса MSCI Europe с 6% е по-малък от консенсусните прогнози за 11% спад, като почти всички членове са представили отчети. 


Фармацевтичните и банковите приходи за първото тримесечие са много по-добри от очакваното

Според анализаторите на Bloomberg Intelligence Майкъл Шах и Джон Мърфи, AstraZeneca Plc, Novartis AG, GSK Plc и Novo Nordisk A/S са постигнали по-добри резултати от приходите си за първото тримесечие благодарение на по-високите от очакваното продажби и по-ниските оперативни разходи, като същевременно са запазили „ниска летва“ за целогодишните прогнози, за да дадат възможност за потенциално повишение. 

Най-ценната европейска компания Novo Nordisk може да повиши прогнозата си допълнително, когато получи повече яснота за производствения капацитет на GLP-1, казаха Шах и Мърфи. GSK също би могла да актуализира прогнозата си, след като възможностите, които предоставя пазарът на ваксини срещу RSV, станат малко по-ясни след срещата на фармацевтичния регулатор в САЩ през юни, пише в бележка анализаторът на Citi Питър Вердулт. 

По отношение на банковия сектор 71% от европейските кредитори надминаха консенсуса за нетните приходи от лихви за първото тримесечие, сочат данни на Bloomberg Intelligence, като испанските, италианските и британските банки надхвърлиха прогнозите, докато скандинавските банки изостанаха. В Обединеното кралство Barclays Plc надхвърли прогнозите, подкрепена от увеличението на нетния лихвен марж, като подобна устойчивост се наблюдаваше и при колегите NatWest Plc и Lloyds Banking Group Plc.

В Германия CommerzbanK AG повиши прогнозата си, а Deutsche Bank AG също излезе начело, след като постигна 7% скок на фиксирания доход през първото тримесечие, което е повече от очакванията на анализаторите и изпреварва повечето от най-големите инвестиционни банки в САЩ.   

„Банките бавно доказват, че повишаването на рентабилността до голяма степен ще се задържи“, пишат в бележка анализаторите на KBW, ръководени от Андрю Стимпсън.


Печалбите все още сочат по-добри резултати за европейските банки. Прогнозите за печалби отново се повишават след силния сезон на резултатите

Около 85% от европейските кредитори също така не оправдаха очакванията за провизии за кредитни загуби през първото тримесечие, като отчетоха общи провизии в размер на 9,5 млрд. евро (10,3 млрд. долара) при очаквани 11,3 млрд. евро. Това се дължи на факта, че кредитният риск не се е влошил спрямо втората половина на миналата година, както се очакваше по-рано. 

В съчетание с по-добрите от очакваните приходи от кредитиране, по-ниските от очакваните кредитни загуби предполагат, че оценките за приходите остават консервативни и могат да бъдат повишени, заяви анализаторът на Bloomberg Intelligence  Кайди Менг.

За да бъдат сигурни, очакванията за рентабилността трябва да отчитат предизвикателствата на предстоящата година. Оценките за провизиите за загуби по кредити за цялата година в размер на 48,3 млрд. евро - по-малко от 49,4 млрд. евро в началото на годината - предполагат нарастване на провизиите през следващите тримесечия, което може да бъде „източник на изненада за банките“, каза Лоран Дуйе от Bloomberg Intelligence. 

Нетният лихвен доход също се очаква да се забави през 2024 г., тъй като Английската централна банка и Европейската централна банка се подготвят за евентуално намаляване на лихвените проценти, като консенсусът за цялата година е за ръст от едва 1% в сравнение с ръста от 5% през първото тримесечие.