В покушението срещу Фицо може да е участвала групировка

Министърът на вътрешните работи заяви, че комуникацията на нападателя в социалните мрежи е била изтрита от друг човек два часа след стрелбата

12:45 | 20 май 2024
Автор: Даниел Хорнак,Петер Лака
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Словашката полиция съобщи, че разследва възможното участие на повече хора, а не само на "вълк единак", в покушението срещу министър-председателя Роберт Фицо.

Първоначално правителствени служители заявиха, че за нападението на 15 май е отговорен един извършител с политически мотив. В неделя властите съобщиха, че сътрудничеството с националните и чуждестранните разузнавателни служби е довело до разширяване на разследването, за да се провери версия, според която група - която не е идентифицирана - може да е свързана с престъплението.

Фицо получи животозастрашаващи наранявания, когато 71-годишен заподозрян произведе пет изстрела от близко разстояние по министър-председателя, който се приближи към тълпа от хора след правителствено заседание в градчето Хандлова, североизточно от столицата Братислава.

Първото подобно нападение срещу европейски лидер от повече от 20 години насам предизвика шок в една от най-поляризираните страни на континента. То подчерта подстрекателската политика, която стана преобладаваща в Словакия след пандемията и допълнително се усили от войната в Украйна.

В подкрепа на потенциалния по-широк заговор за убийство говори фактът, че комуникацията на нападателя в социалните мрежи е била изтрита от друг човек около два часа след стрелбата, заяви пред репортери в неделя министърът на вътрешните работи Матус Сутай-Есток.

Въз основа на това развитие на събитията "добавихме версия, че не става въпрос само за нападател самотник, а че престъплението може да е извършено от определена група хора", каза той, като отказа да даде повече подробности поради деликатния характер на случая.

Животът на Фицо вече не е в непосредствена опасност, но състоянието му остава "много сериозно" и възстановяването му ще отнеме много време, заяви в неделя министърът на отбраната Роберт Калиняк.

"Най-лошото, от което се опасявахме, за момента е отминало", каза Калиняк на брифинг по телевизията. 59-годишният Фицо продължава да се лекува в болница в Банска Бистрица.

Въпреки многобройните призиви за помирение и прекратяването на политическите кампании, политическата ситуация в източноевропейската държава с население от 5,4 млн. души остава напрегната.

Във видео обръщение в неделя новоизбраният президент Петер Пелегрини обяви, че кръглата маса с представители на всички парламентарни партии вероятно няма да се състои във вторник, както бе планирано. Пелегрини се бе опитал да организира срещата заедно с отиващия си президент Зузана Чапутова, за да помогне за успокояване на ситуацията.