Медта и златото доближават рекорди, докато хаосът при металите продължава

И индустриалните, и ценните метали скочиха тази година на фона на нарастващия инвеститорски интерес, с все по-благоприятен макроикономически фон, съчетан със затягащо се предлагане

10:02 | 18 май 2024
Автор: Марк Бъртън, Ивон Юе Ли, Гилермо Молеро
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Медта скочи към рекорд в Лондон, а никелът се повиши с близо 8%, слагайки край на седмица на големи движения на индустриалните пазари и пазарите на благородни метали, докато инвеститорите се натрупват в сектора и мечите залози се разпадат.

Глобалните еталонни договори за мед на Лондонската борса за метали се повишиха с цели 2,8% в петък до малко под най-високото ниво за всички времена, поставено през март 2022 г. Цените на медта вече удариха рекорди в Ню Йорк и Шанхай тази седмица, тъй като световният пазар усеща ефектите от серия от къси позиции, съсредоточени върху борсата Comex.

Скъпоценните метали също се покачиха в петък, като среброто скочи до 11-годишен връх, а златото се върна към исторически връх, достигнат през април. Силните печалби при медта се пренасят и върху среброто, тъй като металът също се счита за промишлена стока, като се има предвид използването му в неща като слънчеви панели, според Фил Страйбъл, главен пазарен стратег в Blue Line Futures.

„Има три неща, които влияят на една стока: предлагане, търсене и импулс на цената“, каза Страйбъл. Среброто „в момента има и трите от тях“.

И индустриалните, и ценните метали скочиха тази година на фона на нарастващия инвеститорски интерес, с все по-благоприятен макроикономически фон, съчетан със затягащото се предлагане на няколко физически пазара.

„Въпреки че имаше много западни фондове, които пропуснаха ралито на златото, ясно е, че те са много нетърпеливи да участват в медта“, каза в интервю тази седмица Матю Хийп, портфолио мениджър в Orion Resource Partners, най-големият фонд мениджър, фокусиран върху металите. „Това отразява факта, че тематично има много ясна история за медта и можете да обясните много бързо защо е вероятно цените да се повишат значително оттук нататък.“

Прекъсванията в доставките хванаха много търговци неподготвени, което спомогна за подхранването на големи ценови движения, тъй като притежателите на къси позиции се надпреварваха да закриват договорите си. Цените на никела скочиха с 7,9% на LME в петък след бурни протести, избухнали в Нова Каледония, третият по големина доставчик в света.

„Докато хората говореха за слабо търсене тук и сега, ние имаме проблеми с предлагането – както видяхте с медта и никела“, каза Ал Мънро, стратег за неблагородни метали в Marex в Лондон. „Ние сме фючърсен пазар и в бъдещето, за което говорим, има голямо търсене.”

В продължение на месеци пазарът на мед беше хванат в битка между бикове, които виждат криза в предлагането и бум на търсенето на хоризонта, срещу по-предпазливи търговци, които вдигнаха тревога за исторически слабите условия на спот търсене в Китай.

Но тази седмица балансът на силите се измести рязко, тъй като приливът на покупки в Ню Йорк остави притежателите на къси позиции да понасят тежки загуби спрямо пазара.

В петък имаше нови признаци на напрежение на пазара на мед Comex, като договорите за предния месец се върнаха към рекорда, отбелязан в сряда. Много трейдъри залагат, че цените на борсата ще паднат спрямо бенчмарковете в Шанхай и Лондон и резкият скок ги остави изложени на тежки искания за маржин срещу техните позиции.

На целия глобален пазар на мед сега тече надпревара за доставка на метал, който да бъде доставен на борсата преди изтичането на договора за предния месец през юли, но търговците се борят с ограниченията на доставките и затрудненията при доставката.

Медта на LME се търгуваше за 10 707 долара за тон в петък следобед в Лондон, доближавайки рекорда от 2022 г. от 10 845 долара, докато медта на Comex за доставка през юли скочи с 3,2%. Златото поскъпна с 1,3%, докато среброто поскъпна с 3,7%. Акциите, свързани със златото, среброто и медта, също скочиха.