Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Над $10 000 за тон: Цената на медта може да остане по-висока за по-дълго

Политими Паунова, изп. директор на Българската асоциация на металургичната индустрия, "Бизнес старт", 16.05.2024 г.

10:25 | 16 май 2024
Обновен: 11:46 | 16 май 2024
Автор: Даниел Николов

Поскъпването на медта до над 10000 долара на тон през последните месеци се вписва в характерната волатилност на суровините. Ако няма допълнителен ръст от 10%-20%, това не би било нещо извънредно. През почти цялата 2023 г. цената варираше между 8000 и 9000 долара на тон, а може да остане на повишени средни нива до 2028 г. заради зелените политики по света. Това коментира Политими Паунова, изп. директор на Българската асоциация на металургичната индустрия, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Подобрените икономически перспективи за отделни региони като еврозоната оказват положително влияние върху цените на медта, тъй като като базов метал тя участва в почти всички сектори, които биха претърпяли ръст. При електромобилите тя има много по-голямо значение, отколкото при традиционните автомобили, а това важи особено силно за ВЕИ сектора, даде за пример Паунова.

"Декарбонизацията ще окаже много голямо влияние върху потреблението на метали и медта е в основата. Тя влиза в списъците на критичните и стратегическите суровини и се очаква потреблението да се увеличи може би дори до два пъти."

Енергийният преход е най-силният фактор зад увеличеното търсене на мед, като той се случва по целия свят, а не само в рамките на Зелената сделка на Европа. Ефектите ще се усетят върху цялата цветна металургия и България трябва да се възползва, за да развие сектора си, но липсват политики за това на държавно ниво, каза Паунова. Като силно енергоинтензивен сектор, бизнесът се нуждае най-вече от достъпни и постоянни цени на електроенергия, стабилни екологични регулации и правила за кръговата икономика.

"Държавата трябва да осигури нормални бизнес условия, да не пречи, и по-скоро да прилага европейското законодателство."

Макар прогнозите за потреблението на мед да търпят ревизии, ще има поне 40%-50% увеличение, смята Паунова. Това ще доведе и до ръст на цените, а производството на мед също расте в световен мащаб с неголеми темпове. Европа намали добива, но има ръст в Азия и Америките.

България има собствен добив на мед и други метали, които ще участват силно в зеления преход, но той отговаря за около 30% от преработвателните мощности, каза Паунова.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.