Стрелбата по Фицо разкри политическите разногласия в Словакия

Словашкият премиер яростно критикува ваксините срещу Covid-19 и миграционните политики на ЕС. Той е против доставките на оръжие за Украйна. Това е в разрез с политиката на Запада

11:00 | 16 май 2024
Обновен: 12:09 | 16 май 2024
Автор: Андреа Дудик,Даниел Хорнак
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Роберт Фицо просто правеше това, което обикновено прави, особено в тази част от страната, която гласува за него. Но минути след като словашкият премиер излезе от среща, за да се смеси с поддръжници в градчето Хандлова, той бе откаран в болница с рани от куршуми.

Опитът за убийство, извършен от 71-годишен пенсионер и поет, предизвика шок в страната. То също така бързо насочи вниманието към подстрекателската политика, която стана толкова разпространена в Европа след пандемията от коронавирус и се подсили от войната на Русия в Украйна.

Подкрепящият Русия 59-годишен Фицо се върна на власт миналата година с обещания за увеличаване на държавните помощи и спиране на доставките на оръжия за Украйна. Подобно на унгарския съюзник националист Виктор Орбан, той се опитва да се възползва от разногласията по отношение на правата на ЛГБТ общността, проблемите свързани с половете и имигрантите и да представи Европейския съюз и неправителствените организации като врагове на държавата.

Тази стратегия "разделяй и владей" доведе до това, че 20 години след присъединяването си към Европейския съюз Словакия е по-поляризирана от всякога и се примирява с първия опит за убийство на европейски лидер отпреди това.

Докато премиерът беше транспортиран за операция, неговите съюзници започнаха да обвиняват опозицията и "либералните" медии, че имат кръв по ръцете си. Андрей Данко, лидерът на Словашката национална партия, която управлява в коалиция с Фицо, се закани "да започне политическа война".

Зузана Чапутова, отиващата си президентка и опонент на Фицо, който я заклейми като "американски агент", призова за спокойствие. "Речта на омразата и реториката, изпълнена с омраза - на която ставаме свидетели в цялото общество - води до действия, изпълнени с омраза", заяви пред репортери видимо разтреперана Чапутова. "Моля ви, нека да спрем това."

Фико беше прострелян няколко пъти, докато отиваше да се срещне с хората в Хандлова, след като правителството му проведе среща в културния център в града. Наложила се операция, продължила няколко часа, като официални лица съобщиха, че късно вечерта в сряда той е бил в критично състояние в болницата.

По-късно BBC цитира вицепремиера Томаш Тараба, който заяви, че процедурата на Фицо изглежда е преминала добре и че той е извън непосредствена опасност.

"Предполагам, че в крайна сметка той ще оцелее", каза Тараба пред BBC. "В момента той не е в животозастрашаваща ситуация".

Това е първият подобен инцидент в Европа, откакто сръбският премиер Зоран Джинджич бе застрелян през 2003 г. в Белград. В него имаше и отзвук на убийството на шведския министър-председател Улоф Палме, застрелян в Стокхолм през 1986 г.

"Това, което се случи днес, е белег, който ще бъде невъзможно да се преодолее, който ще ни преследва дълги години", заяви пред репортери министърът на отбраната Роберт Калиняк, един от най-близките приятели и съюзници на Фицо от десетилетия.

Стрелбата разтърси 5,4-милионна Словакия и особено защото се случи в Хандлова, крепост на Фицо и неговата партия "Смер". Тя получи 33% от гласовете на изборите на 30 септември, почти два пъти повече от най-близкия си съперник.

Словашкият премиер Роберт Фицо прострелян в град Хандлова
Министърът на вътрешните работи описва атаката като опит за убийство | Източник: Bloomberg

Миньорският град с население от 16 000 души пострада икономически от трансформацията, последвала в края на комунизма през 1989 г. С течение на годините избирателите възприеха простата, популистка и ориентирана към работниците реторика на Фицо.

Но той си създаде и врагове. Министърът на вътрешните работи Матус Сутай-Есток заяви, че опитът за убийство е политически мотивиран. Стрелецът е идентифициран като Юрай К. от словашкия град Левице и полицията също смята, че той е имал "ясен" политически мотив.

Стрелецът е изчакал Фицо да пристигне след заседанието на правителството. "Робо, ела тук", изкрещял той, наричайки премиера с разговорната форма на първото му име, съобщават местните медии. След това стреля.

Макар че подобно нападение срещу политик в Словакия е безпрецедентно, страната е била свидетел на насилие с огнестрелно оръжие и преди - и то сравнително скоро. През 2018 г. Фицо бе свален от власт след убийството в бандитски стил на разследващ журналист, който съобщи за корупция, и на годеницата му.

Политическо завръщане
Въпреки това той преоткри себе си и възстанови популярността си, като се превърна в яростен критик по спорни въпроси като ваксините срещу Covid-19 и миграционните политики на ЕС. Позицията му по Украйна тогава допълнително поляризира Словакия и постави страната в противоречие със западните партньори.

Около 41% от словаците вярват, че Русия не е агресор, докато хората все повече се обръщат към конспиративните теории. Пропагандата на Москва е в разгара си, докато дипломатите, разположени в Братислава, упрекнаха партията на Фицо, че многократно е разпространявала дезинформация за руската инвазия.

Откакто се върна на власт, Фицо се нахвърли върху медиите в страната за критиките им към правителството и бойкотира издания, които смяташе за "враждебни". Правителството му затегна контрола върху обществената телевизия и радио – ход в стила на Орбан, който предизвика упреци от страна на ЕС.

Заместник-председателят на словашкия парламент Петер Жига заяви, че атаката срещу Фицо е резултат от "разпалване на страстите и разделяне на словашкото общество на два непримирими лагера".

Фицо също говори за дълбокото разделение в Словакия след президентските избори миналия месец, на които негов съюзник стана държавен глава. Той дори говори за потенциална атака срещу държавен служител. По-малко от месец по-късно той се бори за живота си.