Петролът задържа ръста след данните за запасите и очаквания за новите санкции

Brent беше стабилен над 88 долара за барел, след като поскъпна с 1,6% във вторник

09:30 | 24 април 2024
Обновен: 09:42 | 24 април 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола отбеляза ръст, тъй като доклад показа, че резервите от петрол в САЩ са по-ниски от очакваното и търговците проследиха напредъка към нови санкции срещу Иран.

Brent беше стабилен над 88 долара за барел, след като във вторник добави 1,6% към цената си, докато WTI беше близо 83 долара. Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в цялата страна са намалели с 3,2 милиона барела миналата седмица, според хора, запознати с данните. Ако бъде потвърдено от официални данни по-късно в сряда, това ще бъде първият спад от пет седмици.

API също отбеляза намаляване на общите нива на бензин, докато петролните запаси в центъра на Кушинг, Оклахома, също намаляват.

Междувременно Сенатът на САЩ прие по-строги мерки срещу Иран в отговор на неговата безпрецедентна атака срещу Израел по-рано този месец, като президентът Джо Байдън каза, че ще подпише законодателството в закон. Въпреки че някои азиатски рафинерии се подготвят за допълнителни проверки, не се очаква този ход да има значително въздействие върху пазара.

Суровият петрол поскъпна тази година, подкрепен от съкращенията на доставките от ОПЕК+, както и от геополитическите рискове в Близкия изток и Русия. Трейдърите също претеглят перспективите за паричната политика на САЩ, като по-бавният растеж на бизнес активността в САЩ се тълкува като възходящ импулс, тъй като подхранва очакванията за по-ниски лихвени проценти. Данните за предпочитания от Федералния резерв измерител на инфлацията се очакват по-късно тази седмица.

„Търговците най-накрая получиха шанс да се съсредоточат върху основите, като премиите за геополитически риск бяха донякъде изтрити“, каза Чару Чанана, анализатор в Saxo Capital Markets Pte в Сингапур. „По-ниските резерви сигнализират, че търсенето се задържа.“

Времевите спредове сигнализират за по-затегнати условия, като разликата между двата най-близки контракта на Brent се разширява до $1,06 за барел в обратно контанго, бичи модел, при който по-близкият контракт се търгува с премия спрямо следващия. Това е увеличение от 69 цента преди седмица.