Проруските партии на Молдова се събраха в Москва, за да начертаят стратегията си

Молдова е изправена пред три решаващи вота за малко повече от година.

08:14 | 22 април 2024
Автор: Лина Грау
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Клон на проруската опозиция в Молдова се срещна в Москва в неделя, за да създаде нов антиевропейски политически блок, който има за цел да провали планирания процес на присъединяване на страната към Европейския съюз.

Блокът, наречен „Победа“ и свързан с избягалия олигарх Илан Шор, има за цел да предизвика президента Мая Санду и нейното проевропейско правителство на изборите, които трябва да се проведат между октомври и средата на 2025 г.

Срещата се състоя в Москва, защото Шор, координатор и финансист на участващите страни, е осъден на 15 години затвор в Молдова за организиране на измама, която открадна 1 милиард долара от банковата система на страната.

Шор е базиран в Израел, където е роден, и пътува често до Москва. Молдова е поискала екстрадирането му чрез Интерпол.

Молдова е изправена пред три решаващи вота за малко повече от година.

Президентските избори, в които Санду ще се изправи срещу проруски кандидат в кандидатурата си за втори мандат, се провеждат на 20 октомври. Проевропейски конституционен референдум е насрочен за същия ден, а парламентарните избори следват през лятото на 2025 г.

Молдовските власти предупредиха, че групировката около Шор е основният инструмент, който Москва използва, за да се опита да дестабилизира нацията от над 3 милиона души. Според специалните служби групата е основният източник на дезинформация срещу ЕС и се опитва да наруши живота в Молдова чрез насилие.

„Цяла страна видя предателите на страната в Москва“, каза във Facebook Андрей Спину, министър на инфраструктурата и регионалното развитие и член на управляващата партия PAS. „Те са създадени в Москва, близо до Кремъл, за да стане ясно за кого работят и на кого служат."

Проруските партии също контролират молдовската автономна област Гагаузия, вклинена между Украйна и Румъния, и се надяват да превърнат района в отцепническа държава, подобна на Приднестровието. Това представлява продължаващо предизвикателство за сигурността за централните власти в Кишинев.

Губернаторът на Гагуазия, Евгения Гутул, е чест посетител в Москва и се срещна с руския президент Владимир Путин през март. Гутул обяви след това посещение, че Москва ще плати на всеки гагаузки държавен работник и пенсионер по 2000 молдовски леи (112 долара).

„Ние се обединихме, за да защитим независимостта на Молдова, да предотвратим страната ни да бъде въвлечена във военни действия, да запазим нашите традиционни ценности и да възстановим приятелските отношения с Русия“, каза Гутул в Telegram след срещата през уикенда.

В последното проучване на общественото мнение, публикувано в Кишинев, се казва, че две от партиите, свързани с Шор - "Шанс" и "Възраждане" - имат подкрепа от 11,7%. Други две партии не бяха включени в анкетата, защото все още са твърде малки, а пета, партията на Шор, е обявена за противоконституционна в Молдова.

Към коалицията на Шор обаче може да се присъединят две други проруски организации, Социалистическата партия на бившия президент Игор Додон, която получи 22,6% подкрепа в последното проучване, и Партията на комунистите, на която се приписва подкрепа от 6,8%.

За президентските избори анкетата дава значителна преднина на Санду пред Додон, 35% срещу 16%.

Анкетата е проведена в началото на април от Центъра за социологически изследвания и маркетинг от името на общността WatchDog.MD.