Ники Хейли излиза от надпреварата за президентски избори в САЩ

Предполага се тя да подчертае, че ще продължи да се застъпва за консервативната вътрешна и външна политика, която подкрепя

13:44 | 6 март 2024
Обновен: 13:45 | 6 март 2024
Автор: Антоанет Василева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ники Хейли планира да се оттегли от надпреварата за президент на първичните избори в Републиканската партия. Това съобщиха запознати пред The Wall Street Journal.

Очаква се бившият губернатор на Южна Каролина и бивш посланик на САЩ в ООН да направи кратко изявление в района на Чарлстън около
17:00 ч. българско време. Решението ѝ дойде ден след Супервторника, когато тя спечели изборите само във Върмонт сред 15-те щата, в които се проведоха надпревари на Републиканската партия.

Хейли днес няма да обяви кого ще подкрепи след оттеглянето си, казаха запознати. Очаква се тя да насърчи републиканските и независимите избиратели, които гласуваха за нея, да подкрепят Доналд Тръмп.

Предполага се тя да подчертае, че ще продължи да се застъпва за консервативната вътрешна и външна политика, която подкрепя, и да предупреди за някои от опасностите като изолационизъм и липса на фискална дисциплина, които според нея идват от Вашингтон.

Хейли беше първият основен кандидат, който оспори номинацията на Тръмп, и последният, който се оттегли, като показа решителност дори когато беше подложена на сериозни атаки от страна на бившия президент и неговите поддръжници.

В понеделник кампанията ѝ се позова на Маргарет Тачър, бившия британски министър-председател, известна като „Желязната лейди“, която е модел за подражание за Хейли, докато се опитваше да мотивира избирателите си за Супервторника.

С излизането ѝ от надпреварата е трудно да се разбере дали Хейли е част от бъдещето на партията или е последен дъх на по-традиционния републиканизъм, който подкрепя ястребската външна политика, фискалната дисциплина и ограниченото правителство.

52-годишната Хейли все още може да има бъдеще в президентската политика, но острите ѝ критики към Тръмп през последните два месеца от кампанията ѝ вероятно ще направят това по-трудно, докато той все още има влияние върху партията.

Социологическите проучвания показват, че Хейли е имала силна подкрепа сред жените от предградията и независимите, които са водещи демографски групи за спечелване на общи избори. Това е ключова причина тя често да бъде пред Тръмп значително в хипотетични двубои срещу президента Байдън.

Нейната кампания използва тези проучвания, за да докаже, че тя е по-сигурният залог за партията от Доналд Тръмп, който ще се изправи срещу Байдън през ноември. С наближаването на края на кампанията си Хейли многократно твърдеше, че бившият президент няма да спечели общите избори.

В изявление късно във вторник кампанията на Хейли отбеляза победите ѝ, като същевременно се подигра с определението на Тръмп, че партията е единна.

Днес, в щат след щат, остава голям блок от републикански гласоподаватели на първичните избори, които изразяват дълбоки опасения от Доналд Тръмп“, заяви говорителката Оливия Перес-Кубас. „Това не е единството, от което нашата партия се нуждае за успех.“

По-рано в кампанията Хейли обеща да подкрепи евентуалния кандидат на партията, но оттогава отказва да потвърди този ангажимент, когато е запитана за Тръмп. „Това, което ще ви кажа, е, че имам сериозни опасения относно Доналд Тръмп. Имам по-сериозни притеснения относно Джо Байдън“, коментира тя в интервю за списание в края на февруари.

Тя посочи 91-те обвинения срещу Тръмп по наказателни дела, включително за боравенето му с класифицирани документи и за усилията му да осуети президентските избори през 2020 г.

Това може да е неговият режим на оцеляване, за да плати съдебните си такси и да се измъкне от някаква правна опасност, но това е като самоубийство за нашата страна“, каза още тя в интервюто през февруари. „Трябва да осъзнаем, че ако нямаме някой, който може да спечели общите избори, единственото, което правим, е да отстъпваме пред социалистическата левица.“