Тръмп се приближи до републиканската номинация с победи на "Супервторник"

Байдън, който няма значителен основен съперник, лесно стигна до победа във всеки щат, където има избори във вторник

06:37 | 6 март 2024
Обновен: 09:54 | 6 март 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бившият президент Доналд Тръмп отбеляза поредица от победи на първичните избори на републиканците, които го приближават към номинацията на своята партия.

До сряда сутрин българско време Тръмп е спечелил 11 от 15-те щата, които проведоха първичните избори във вторник, според Associated Press, а Ники Хейли е спечелила Върмонт; Юта, Калифорния и Аляска все още не са обявени.

Мартенските състезания за Супервторник дават повече от една трета от делегатите, необходими за спечелване на номинацията. Доминацията на Тръмп във всяка надпревара над единствения му останал съперник Ники Хейли послужи за подчертаване на затягащата се хватка, която той има върху Републиканската партия. Той е напът да си осигури номинацията до средата на март, организирайки реванш срещу президента Джо Байдън през ноември.

Кампанията на Хейли се зарече да погледне отвъд Супервторник, но математиката на делегатите ясно показва, че няма начин тя да спечели номинацията. Оставането в надпреварата е по същество застрахователна полица за непредвидено събитие, което изхвърля Тръмп от общите избори, или опит да се позиционира за президентската надпревара през 2028 г.

Тръмп остава популярен сред гласоподавателите на Републиканската партия от всички възрасти, полове и раси, включително републиканците от работническата класа и завършилите колеж републиканци, според екзитпол от ранно гласувалите щати. Хейли се опита да се хареса на умерените републиканци, които искат да придвижат партията след ерата на Тръмп, но досега не успя да събере коалиция, която да съперничи на подкрепата на бившия президент.

Поредица от правни проблеми допринесоха за засилване на кандидатурата на Тръмп за завръщане в Белия дом, като републиканците до голяма степен се обединиха около бившия президент. Той е изправен пред четири наказателни обвинения по дела, свързани с предполагаемите му опити да отмени президентските избори през 2020 г. и работата му с класифицирана информация.

Байдън, който няма значителен основен съперник, лесно стигна до победа във всеки щат, където има избори във вторник. Демократите внимателно следят за признаци на разцепление сред своите поддръжници. Мюсюлманско-американски ръководени групи в Минесота и Северна Каролина се опитаха да мобилизират гласоподавателите да дадат протестен вот срещу Байдън, за да протестират срещу политиката на Белия дом за войната Израел-"Хамас".

„Резултатите от тази вечер оставят американския народ пред ясен избор: Ще продължим ли напред или ще позволим на Доналд Тръмп да ни завлече назад в хаоса, разделението и мрака, които определят мандата му на поста?“, каза Байдън в изявление.

Въпреки че екипът на Тръмп доминираше в предварителните гласувания, той също се опита да заключи подкрепата си по по-фини начини. Тръмп по същество ще поеме Националния комитет на републиканците в петък, когато членовете на партията трябва да гласуват за двама избрани съюзници, които да ръководят партията до края на 2024 г. Много от критиците на Тръмп в Конгреса или са се пенсионирали, или са обявили плановете си да напуснат лидерството, както направи миналата седмица лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл.

Върховният съд наскоро се произнесе в полза на Тръмп, тъй като той искаше името му да бъде възстановено в бюлетините в Колорадо, след като върховният съд на щата постанови, че той може да бъде отстранен. През декември съдът в Колорадо каза, че Тръмп не може да участва в гласуването предвид ролята му в бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия.

Стратегията на Тръмп

Част от инерцията на Тръмп идва от собствената му организация. Неговите най-близки помощници в кампанията провеждат много по-ефективна и сложна операция през този цикъл, което води до по-малко непредизвикани грешки и малко вътрешни борби, които бяха често срещани по време на предишните му кампании и мандата в Белия дом.

Тръмп е прекарал много по-малко време в предизборната си кампания от Хейли и други претенденти. Тръмп се е появявал в щатите с предварително гласуване само за големи събития и митинги, докато е разчитал на екип от заместители, включително конгресмена Мат Гетц, кандидата за Сената от Аризона Кари Лейк или снаха си Лара Тръмп, за да подсили присъствието си на по-малки събития.

Бързият край на първичните избори на Републиканската партия помага на Тръмп, който е изправен пред искове за 91 престъпления и допълнителни граждански дела. Неговите явявания в съда са планирани да се увеличат тази пролет и заплашват да го държат извън кампанията.

Правните проблеми също се отразяват на финансите му. Политическата операция на Тръмп е похарчила повече от 50 милиона долара за защитата му. Той лично дължи стотици милиони долари в глоби по съдебни решения, които биха могли да го принудят да продаде активи или имоти, за да покрие тези разходи.

Общите избори

Още преди Супервторник кампанията на Тръмп започна да се насочва към общите избори и атаките срещу Байдън. В продължение на месеци той удря Байдън по отношение на имиграцията, икономиката и нарастващите външнополитически кризи в Украйна, Израел и Иран.

Миналата седмица и Тръмп, и Байдън посетиха американо-мексиканската граница в Тексас, за да покажат противоположните си подходи към имиграцията. По-късно тази седмица Байдън ще предложи собствената си рецепта за евентуален втори мандат в Белия дом по време на речта си за състоянието на Съюза пред Конгреса.

Ако бъде преизбран, Тръмп обеща да заеме много по-твърда позиция по отношение на имиграцията и търговията, обещавайки масови депортации на мигранти, както и по-високи мита за Китай, и се очаква да номинира лоялни хора, които да ръководят ключови агенции като Министерството на отбраната и Министерството на правосъдието.