Върховният съд постанови, че Тръмп може да се яви на президентските избори

Върховният съд действа ден преди супервторника, когато в Колорадо и още 14 щата и една територия се провеждат първични президентски избори

18:22 | 4 март 2024
Автор: Грег Стор
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Върховният съд на САЩ заяви, че Доналд Тръмп може да участва на президентските избори тази година, с което сложи край на усилията в цялата страна да му бъде забранено да участва в изборите по силата на рядко използвана конституционна разпоредба, забраняваща на бунтовници да заемат длъжности.

В понеделник съдът единодушно отмени решение на Върховния съд на щата Колорадо, според което Тръмп е загубил правото си да се кандидатира отново за президент, като се е опитал да отмени загубата си на изборите през 2020 г. Върховният съд действа ден преди супервторника, когато в Колорадо и още 14 щата и една територия се провеждат първични президентски избори.

Позовавайки се на разпоредбата в 14-ата поправка, забраняваща на въстаниците да заемат длъжности, съдът заяви в неподписано становище, че „отговорността за прилагането на раздел 3 срещу федерални служители и кандидати се носи от Конгреса, а не от щатите“.

Щатски служител в Мейн и съдия в Илинойс също обявиха Тръмп за неправоспособен да се яви на изборите, а съдебни спорове се водят и в други щати. Решението на Върховния съд на практика слага край на тези усилия.

Въпреки че съдът беше единодушен, съдиите се разделиха по идеологически признак в мотивите си. Тримата либерали - съдиите Соня Сотомайор, Елена Каган и Кетанджи Браун Джаксън - упрекнаха съда, че е посочил, че разпоредбата не може да бъде приложена, без Конгресът първо да приеме закон.

Мнозинството се опитва да изолира всички предполагаеми бунтари от бъдещи предизвикателства срещу заемането на федерални длъжности“, написа Сотомайор за групата.

Тръмп се похвали с победа

Веднага след решението Тръмп се включи в платформата си в социалните мрежи, като нарече решението „ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА АМЕРИКА!!!“.

Очаква се Тръмп да спечели голяма победа във вторник, като по този начин почти сигурно ще спечели номинацията. Той води пред единствения си претендент, бившия посланик на ООН Ники Хейли, с почти 64 пункта в национален мащаб.

Решението е може би най-голямото решение на съда за президентските избори след делото „Буш срещу Гор“, което приключи с 5:4 през 2000 г. и нанесе удар по репутацията на съда.

Съдия Ейми Кони Барет също заяви, че съдът е решил повече, отколкото е трябвало, въпреки че тя реши да не се присъедини към мнението на Сотомайор.

По моя преценка сега не е моментът да засилваме несъгласието си с ярост“, пише тя. „За сегашните цели нашите различия са много по-малко важни от нашето единодушие: Всички девет съдии са съгласни с изхода на това дело.

Върховният съд отказа да освободи Тръмп от вината за събитията от 6 януари, отминавайки твърдението му, че не е участвал във въстание.

Юридическият и политическият календар на Тръмп се сблъскват

Делото в Колорадо е заведено от група гласоподаватели, представлявани от застъпническата група „Граждани за отговорност и етика“. Те заявиха, че петдневното изслушване в Колорадо е установило, че Тръмп е бил част от въстание, което се е опитало да наруши мирното предаване на властта на Джо Байдън.

Макар че Върховният съд позволи на Доналд Тръмп да се върне в избирателните списъци на технически правни основания, това в никакъв случай не е победа за Тръмп“, заяви Ноа Букбиндер, президент на CREW. „Върховният съд имаше възможност в този случай да оправдае Тръмп и избра да не го направи. Всеки съд или орган за вземане на решения, който е разгледал въпроса по същество, е установил, че 6 януари е бил въстание и че Доналд Тръмп го е подбудил.“

Бившият президент заяви пред съдиите в съдебните документи, че усилията да му се забрани да се кандидатира ще отприщят „хаос и безредие“, ако успеят.

Основният аргумент на Тръмп беше, че президентът не попада в обхвата на клаузата за въстание, която се прилага за всеки, който е бил „офицер на Съединените щати“. Адвокатите на Тръмп заявиха, че тази фраза е юридически термин, който на други места в Конституцията изключва президента.

Тръмп също така твърди, че не е „участвал“ във въстание. За да заключи, че го е направил, Върховният съд на Колорадо посочи неподкрепените му твърдения за откраднати избори, пламенната му реч на 6 януари на Елипсата, преди поддръжниците му да атакуват Капитолия, и исканията му вицепрезидентът Майк Пенс да откаже да удостовери резултатите.