Илинойс забрани на Тръмп да се кандидатира

Бил Ферис, Bloomberg Сингапур

09:30 | 29 февруари 2024
Обновен: 13:42 | 29 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Колко е сериозно новата заплаха за Тръмп?

Върховният съд вече изслуша подобно решение от Аризона, което забрани на бившия президент Тръмп да участва в първичните избори на Републиканската партия. Съдиите бяха силно скептични в на двамата адвокати – на Тръмп и на щатското правителство и очакванията за всякакво решение на Върховния съд са че ще натежи над всички останали щати.

Интересно е, че вече трети щат го прави. Но последната дума има Върховния съд. Можем да го очакваме до седмици.

Тръмп и Байдън спечелиха вота в Мичиган, но какво ни говорят тези резултати за изборите през ноември?

Прав сте, нямаше изненада в тях. Големият въпрос ще бъде дали тези 29-30% от републиканците в Мичиган, които гласуваха за Ники Хейли ще се гласуват за Доналд Тръмп през ноември. Дали ще си останат вкъщи или ще гласуват за Джо Байдън.

Това е необичайно висок процент избиратели, които гласуват против бивш президент. Не е ясно дали Доналд Тръмп ще успее да ги спечели. Може би помните, че Ники Хейли взе почти 40% от вота в Южна Каролина, това е родния й щат. Очакваше се да постигне повече там. Дори да спечели.

Но в другите щати, които не са база нито на Ники Хейли, нито на Доналд Тръмп, Хейли взе почти 30% от вота. Това сигурно е леко тревожно за кампанията на Тръмп.